A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Сонячні діти - хвороба чи дар Божий?

Дата: 16.02.2022 10:43
Кількість переглядів: 2207

Народження малюка — це завжди довгоочікуваний і хвилюючий момент для будь-якої сім’ї. Дев’ять місяців вагітності проходять в тривозі, чеканні і любові. Але що, якщо в пологовому будинку батькам кажуть, що їхня дитина не така як всі, і поправити вже нічого не можна?

Синдром Дауна — це завжди шок, справитися з яким можуть не всі

Їх називають «діти сонця». Ці хлопчики і дівчатка, за словами педагогів, надто чутливі, вразливі та відкриті навколишньому світу. За статистикою, на 800-1000 немовлят одна дитина народжується з синдромом Дауна. Щороку в Україні на світ з’являється від 300 до 400 таких малюків. Майже кожну третю дитину залишають у пологовому будинку. Хвороба Дауна – це генетична патологія. Така дитина може народитися в абсолютно здорових батьків. Як правило, це пов’язано з однією зайвою – 21-ою хромосомою, тобто із хромосомним дисбалансом. У кожної людини 46 хромосом, а в людини з типовою формою хвороби Дауна – 47. 95% випадків патології не передається в спадок.

Таку дитину необхідно оточити увагою і великою любов’ю. Необхідно намагатися максимально використовувати обмежені фізичні і розумові можливості такого малюка. Не засмучуйтеся, якщо він навчається чомусь повільніше, ніж інші діти, намагайтеся радіти його найменшому успіху.

Свою інтелектуальну відсталість люди з синдромом Дауна компенсують своєю приголомшливою душевністю, відкритістю і наївністю. Вони дуже добродушні, життєрадісні і позитивні люди, самі охоче прагнуть до спілкування. Чим більше вони спілкуються зі звичайними однолітками в дитячих садах або школах, на майданчиках і в спортивних секціях, тим менш помітне відставання в розвитку, кращий психічний і фізичний розвиток таких дітей.

10 міфів про дітей з синдромом Дауна, які треба спростувати

Міф 1. Такі діти народжуються у людей з алкогольною чи наркотичною залежністю, людей з низьким інтелектом, у тих, у кого в роду були генетичні збої. Це кара Божа за гріхи і погані вчинки. І взагалі, у хороших і правильних людей такі діти не народжуються

Міф 2. Зі мною це ніколи не станеться

Міф 3. Синдром Дауна – це хвороба

Міф 4: Ці діти і дорослі не здатні до навчання

Міф 5. Діти з синдромом Дауна – янголи, завжди на позитиві, добрі і милі

Міф 6: Діти і дорослі з синдромом Дауна агресивні, неадекватні і небезпечні для соціуму

Міф 7: Синдром Дауна можна вилікувати

Міф 8. Мозаїчна форма синдрома Даун – легка

Міф 9: Діти і дорослі з синдромом Дауна такі ж, як ми

Міф 10. Коли в родині народжується дитина з синдромом Дауна, нормальне, щасливе, веселе життя закінчується.

Діти з синдромом Дауна обдаровані не менш, ніж звичайні діти. Багато хто має художній талант, музичні (в тому числі танцювальні та співочі) і артистичні здібності.

Лише завдяки терпінню і турботі можна виростити людину, не тільки здатну до самообслуговування – вона зможе оволодіти простими навичками праці, виявити свої таланти.

Уповноваженим Верховної Ради України з питань прав людини ініційовано дослідження спільно з Всеукраїнською БО «Даун Синдром»

Тема інклюзивної освіти в Україні є дуже важливою та актуальною, оскільки кількість дітей, які потребують корекційного навчання, зростає з кожним роком.

Так, відповідно до інформації, яка розміщена на сайті Міністерства освіти і науки України, кількість учнів, охоплених інклюзивним навчанням, зросла майже у 8 разів (протягом2016/2017 навчального року кількість учнів становила 4 180, на початок 2021/2022 навчального року – 33 тис. учнів).

Крім того, в порівнянні з 2016/2017 навчальним роком кількість інклюзивних класів збільшилась - з 2 715 до 18 681 класів.

Водночас наразі залишається нагальною проблемою формування у суспільстві толерантного ставлення до таких дітей, що проявляється в бажанні підтримати дітей з особливими освітніми потребами, допомагаючи їм. Водночас часто в ЗМІ, соцмережах оприлюднюються ситуації, коли такі діти зазнають насильства як з боку однолітків та їхніх батьків, так і педагогів.

Саме з метою з’ясування обсягів насильства над дітьми та впливу насильства на дітей з порушеннями ментального розвитку Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було ініційовано проведення дослідження спільно з Всеукраїнською благодійної організацією «Даун Синдром».

У зазначеному дослідженні взяли участь 186 респондентів, з них: 164 особи, які виховують дітей із синдромом Дауна.

Відповідно до результатів опитування, більшість респондентів вважають, що в нашому суспільстві є проблема жорстокого поводження стосовно дітей з інвалідністю.

Майже 60% усіх опитаних відповіли, що спостерігали моральне (психологічне) насильство стосовно дітей із синдромом Дауна, 29 % спостерігали фізичне насильство.

На поставлене запитання щодо основної причини жорстокого поводження стосовно дитини з інвалідністю в соціумі 100% опитаних батьків, які виховують дітей ііз синдромом Дауна, вказали на невміння вчителів будувати демократичні стосунки з дітьми, ефективно спілкуватися, вирішувати конфлікти конструктивним шляхом, 53% з них відповіли, що однією з причин цього явища є агресивність оточуючих.

З приводу запитання, де можна зустріти насильство стосовно дітей із синдромом Дауна, 20% респондентів відповіли, що у школі та 18% повідомили, що у закладах дошкільної освіти.

Дані дослідження направлені до Міністерства освіти і науки України та Міністерства соціальної політики України з метою належного реагування та недопущення порушення права дітей цієї категорії на освіту, права на гідне поводження та захист від насильства.

З дослідженням можна ознайомитись тут

Всім нам, членам суспільства, батькам, вихователям, медикам, слід ще раз нагадати, що малюки з вадами у розвитку, набагато більше розкриють свої можливості, якщо будуть жити в атмосфері любові і соціального прийняття.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано