A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Центри надання адміністративних послуг — шлях подолання бюрократії та корупції

Дата: 14.11.2017 13:54
Кількість переглядів: 1458

      Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – місце спілкування влади і населення, де можна одержати будь-яку інформацію, консультацію чи послугу з відповідними побутовими умовами, компетентним і приязним персоналом.

       Тепер отримати паспорт або зареєструвати місце проживання можливо без витрачання часу у чергах та без корупційних схем. Так, для поліпшення якості адміністративних послуг створено ЦНАПи – місце, де можна отримати будь-яку інформацію, консультацію чи послугу з відповідними побутовими умовами, компетентним і приязним персоналом.

       Укрінформ підготував інфографіку про ЦНАП (центри надання адміністративних послуг) як дієвий інструмент запобігання корупції.

ЦНАП - це:

  • чітко встановлений графік роботи (Пн, Ср, Пт – з 9:00 по 18:00, Вт, Чт – з 10:00 по 20:00, Сб – з 9:00 по 16:00);
  • швидко, зручно та комфортно (немає тисняви, можна придбати каву з автомату, є місця для очікування);
  • відкритий робочий простір, де обслуговуються відвідувачі (коридорно-кабінетна система, коли людина, перебуваючи на одинці із чиновником, може легко із ним домовитися і дати хабар, відходить у минувшину);
  • ведення відео-спостереження та аудіозапису перешкоджає можливість «дати у конверті»;
  • у 99% випадків адміністратор передає документи у так званий бек-офіс, де їх обробляють. Такий процес унеможливлює корупцію, адже, виникає розрив між тим, хто приймає рішення і тим, хто контактує;
  • інтегрований офіс для усіх послуг. Відтепер людині достатньо один раз звернутися в такий центр, щоб вирішити одразу декілька питань (тобто, мінімізується кількість візитів до різних органів та установ, а значить і кількість контактів із чиновниками, які полюбляють «брати на лапу», зменшується);
  • повноцінне інформування про послуги (контактний телефон, сайт, інформаційне табло в офісі ЦНАП).

      Комфортний просторий офіс, усміхнені адміністратори, електронна черга, прийом 6 днів на тиждень без обідньої перерви (а в окремі дні — до восьмої вечора), інформація про послуги в Інтернеті, дитячий куточок, туалет для відвідувачів — це більше не картинка з-за кордону. Мешканці багатьох великих міст України вже ознайомилися з цими перевагами центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Триває створення таких центрів і в менших містах, при районних державних адміністраціях, об’єднаних територіальних громадах  по всій Україні також і в нашій громаді.

      Центри надання адміністративних послуг переважно дотримуються мінімальних вимог зручності для осіб із додатковими потребами: мають пандуси або кнопки виклику, відповідно обладнані вбиральні. Ряд ЦНАП (у Харкові, Києві, Дніпропетровську) мають веб-платформи, на яких можна замовити окремі послуги, записатися на прийом, стежити за рухом справи, отримати консультацію через веб-портал. Адміністратори ЦНАП інформують заявників електронною поштою або по телефону про готовність замовленого документа. А в окремих центрах навіть можна замовити отримання готового документа поштою, щоб не йти по нього в ЦНАП.

        У деяких містах, зокрема у Вінниці та Харкові, створено територіальні філії ЦНАП для наближення точок надання послуг до місць проживання громадян. В окремих таких центрах адміністратори отримують документи і погодження в інших органів влади, необхідні для надання замовленої адміністративної послуги, без участі особи. В нашій громаді також планується на 2018 рік створення віддалених робочих місць в селах: Никанорівка, Торецьке, Володимирівка. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано