A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Пам'ятка населенню, як уникнути зараження   пташиним грипом!!!

Дата: 21.01.2020 11:13
Кількість переглядів: 867

 

Пам'ятка населенню, як уникнути зараження   пташиним грипом!!!

        Добропільське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області попереджає, що в ряді країн, що межують з Україною (Польща, Угорщина,Чеська Республіка) зареєстровані випадки захворювання на високопатогенний грип птиці.

Що важливо знати:

 Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті.

Дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Можливим скупченням місць перелітних птахів в Добропільському  районі є  с. Кріворіжжя на території заповідника місцевого значення «Криворіжське».  Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

   Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

   Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.

   У більшості випадків люди заражувалися пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів. Поширення вірусів пташиного грипу від однієї хворої людини до іншої буває дуже рідко; подальше поширення інфекції від хворого не спостерігається. Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей, які мають безпосередні чи близькі контакти з інфікованими птахами або з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів.

   Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і біль у м'язах) до інфекцій очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.

   Для того, щоб підтвердити наявність пташиного грипу у людини, необхідно провести лабораторні аналізи.

    Існує два основні ризики для здоров'я людини при захворюванні на пташиний грип:

1) ризик безпосередньої інфекції, коли вірус переходить від інфікованого птаха до людини, внаслідок чого іноді людина може тяжко захворіти;

2) ризик того, що вірус (якщо у нього є для цього достатньо можливостей) перейде в форму, дуже заразну для людей, яка легко передається від людини до людини.

Що треба робити, щоб уникнути  захворювання на грип птиці птахів та людей:

   -  Мити руки з милом.  

  • Здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці:  регулярно прибирати місця утримання домашніх птахів. 
  • Прибирати та підмітати екскременти та залишки їжі з загону кожен день. Спалювати або закопувати в землю пір'я та екскременти птахів. Закопувати потрібно глибоко з використанням вапна для того, щоб тварини, які живляться падаллю, не могли розкопати такі місця. При виявленні будь-яких ознак захворювання птиці, невластиву їм поведінку чи загибель повідомляти Держпродспоживслужбу, державні установи ветеринарної медицини в Добропільському     районі.
  • Необхідно дотримуватись заходів безпеки при приготуванні та вживанні в їжу м'яса птиці чи яєць.
  • Необхідно дотримуватись заходів безпеки при відвідуванні птахофабрики чи інших місць, де утримується птиця. Після відвідання місць перебування птиці чи контактування з птахами помити руки з милом, почистити та продезінфікувати одяг, взуття, колеса велосипеду, мотоциклу чи        іншого транспортного засобу.

 При виявлені випадків захворювання птиці, просимо негайно інформувати Держпродспоживслужбу за телефоном (06277) 2-89-26 або на  гарячу лінію  0629416362

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано