A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Підбірка матеріалів до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2020 17:07
Кількість переглядів: 650

18 травня у світі вшановують 76-ту річницю депортації кримськотатарського народу, яка забрала життя майже половини корінного народу Криму. Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року і тривала до початку червня. Постановою Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, кримських татар обвинуватили у масовій зраді та колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Це був геноцид цілого народу у державній зраді, у зв’язку із чим депортовано в різні регіони, близько 200 тисяч кримських татар, із яких понад 46 % померли протягом першого року поневолення. Під час каральних операцій, які здійснювали співробітники НКВС, знищено культурні та історичні пам’ятки, змінено історичні назви місцевостей,  заселено вихідців із Росії та інших республік. Російська окупація призвела до великого занепаду культурного життя на півострові, знищено багато історичних та архівних документів. Після переведення Криму до складу УРСР було видано указ про реабілітацію кримських татар. Проте масове повернення на Батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 1980-х років .

На жаль, у страшному 2014 році Кримська земля зазнала нової російської окупації, а кримські татари пригноблення та заборони зі сторони нової влади.

Указом Президента від 16 травня 2014 року був встановлений День боротьби за права кримськотатарського народу.

https://www.youtube.com/watch?v=YRDHHRVY5aE


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано