A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

ДО УВАГИ ПРАЦЮЮЧИХ ПЕНСІОНЕРІВ

Дата: 02.09.2020 13:30
Кількість переглядів: 2500

 

    Пенсіонер після призначення пенсії має право отримувати її та продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років).

   Проте працевлаштування пенсіонера або здійснення ним підприємницької діяльності впливає на його право на доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки пенсії в разі зміни прожиткового мінімуму.

   Важливо!Працюючим пенсіонерам пенсія не виплачується, якщо призначена:

-жінкам, які народилися після 01.10.1956 р. та скористалися правом дострокового виходу на пенсію по досягненні 55-річного віку зі зменшенням її розміру до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";

-за вислугу років у період роботи особи за спеціальністю, що дає право на призначення пенсії за вислугу років;

-соціальна пенсія (крім соціальних пенсій інвалідам з дитинства).

Розмір призначеної пенсії переглядається (перераховується) за правилами, визначеними законодавством.

Через кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати (обирається найвигідніший варіант перерахунку).

Починаючи з 2018 року органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення вищевказаного перерахунку.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі Закон) обов'язком кожного пенсіонера є повідомлення територіальних органів Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до їх персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення. Такого змісту заяву підписує кожен пенсіонер при призначенні пенсії, надбавок та підвищень до неї.

Тому важливо своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування чи звільнення з роботи.

Також варто зауважити, що cуми пенсій, виплачені надміру внаслідок неповідомлення страхувальником про працевлаштування, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку (в розмірі, що не перевищує 20% від місячної пенсії).

За для уникнення непорозумінь щодо розміру пенсії просимо не зволікати і своєчасно повідомляти Пенсійному фонду про зміни, що можуть вплинути на ваше пенсійне забезпечення.

Своєчасне повідомлення про працевлаштування та звільнення з роботи дозволить органам Пенсійного фонду вчасно здійснювати належні перерахунки пенсій відповідно до законодавства та забезпечить отримання пенсіонерами пенсії в повному обсязі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано