Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Захист викривачів

Дата: 15.03.2021 16:09
Кількість переглядів: 565

Фото без опису

 

Добропільське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області нагадує, що особи, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (викривачі) та їх близькі особи перебувають під захистом держави відповідно до статті 53 Закону України від 14.10.2014 № 1700-VII «Про запобігання корупції» та Закону України від 17.10.2019 N 198-IX «Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції», (далі Закон).

Викривач - фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

За наявності загрози життю, житлу, здоров’ю та майну викривачів, їх близьких осіб у зв’язку із здійсненим повідомленням про порушення правоохоронними органами до них можуть бути застосовані правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи, передбачені Законом України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві".

Повідомлення про порушення може бути здійснене працівником відповідного органу без зазначення авторства (анонімно). Анонімне повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Допустимо повідомити про можливі порушення як усно так і письмово, зокрема через спеціальні телефонні лінії, офіційні веб-сайти, засоби електронного зв’язку, шляхом звернення до ЗМІ, журналістів, громадських об’єднань, професійних спілок.

Викривачу, його близьким особам не може бути відмовлено у прийнятті на роботу, їх не може бути звільнено чи примушено до звільнення, притягнуто до дисциплінарної відповідальності чи піддано з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці, відмова у призначенні на вищу посаду, зменшення заробітної плати тощо) або загрозі таких заходів впливу.

У разі відсторонення працівника, який є викривачем, від виконання трудових обов’язків не з його вини оплата праці за цей період в розмірі середньої заробітної плати працівника. Викривач, його близькі особи, звільнені з роботи у зв’язку з повідомленням про порушення, підлягають негайному поновленню на попередній роботі, а також їм виплачується середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Якщо заява про поновлення викривача, його близької особи на роботі (посаді) розглядається більше одного року не з їхньої вини, їм виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

Заборонено розкривати інформацію про особу викривача, його близьких осіб або інші дані, які можуть ідентифікувати особу викривача, його близьких осіб, третім особам, які не залучаються до розгляду.

Викривач звільняється від цивільно-правової відповідальності за майнову та/або моральну шкоду, завдану внаслідок здійснення повідомлення про порушення, крім випадку здійснення завідомо неправдивого повідомлення.

 

В Добропільському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області встановлена «Антикорупційна скринька» для повідомлень про неправомірні дії з боку працівників управління щодо корупційних діянь також працює телефон довіри з питань протидії корупції в органах ПФУ Донецької області (089)250-14-84 та спеціальна електронна пошта korup@dn.pfu.gov.ua.

 

В. о. начальника відділу по

роботі з персоналом                                                                                    Світлана ЮДІНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано