A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

Дата: 31.10.2022 08:00
Кількість переглядів: 85

Історія та традиції свята

Міжнародний день Чорного моря (International Black Sea Day) відзначається щороку 31 жовтня. Саме цього дня 1996 року шість причорноморських країн — Болгарія, Грузія, Росія, Румунія, Туреччина та Україна — підписали «Стратегічний план дій щодо реабілітації та захисту Чорного моря». Тоді ж було вирішено заснувати це екологічне свято.

Будучи замкнутим басейном, Чорне море акумулює у собі всі забруднювачі, що приносяться водами Дунаю, Дніпра, Південного Бугу, Дністра та інших річок, причому не лише з причорноморських країн. Річковий стік становить понад 50% всього обсягу водного надходження до моря. За даними дослідників, понад 60% забруднюючих речовин потрапляють у Чорне море саме з річковим стоком із території близько 20 країн індустріальної Європи.

«Стратегічний план», підписаний, до речі, у Стамбулі, був розроблений після проведення багатосторонніх досліджень морського середовища. Вони показали погіршення ситуації порівняно з попередніми десятиліттями та небезпеку руйнування унікальних природних комплексів водної території.

Головною метою Дня Чорного моря стало привернення уваги міжнародного співтовариства до того, які непоправні збитки морю завдають надмірний вилов риби, забруднення води та глобальне потепління. До цієї дати у країнах-підписантах проводять тематичні акції, конференції, виставкові заходи, круглі столи. З їхньою допомогою різні установи, організації, вчені та активісти пропагують ідеї очищення та збереження морського середовища.

Цікаві факти про Чорне море

  • Максимальна глибина моря – 2245 метрів (на південь від Ялти у Криму), а середня – приблизно 1240 метрів.
  • Достеменно невідомо, звідки взялася назва «Чорне море». Можливо через темний відтінок води на глибині. А, можливо, через розчинений у морській воді сірководень, який фарбував днища суден, якорі та інші металеві предмети у чорний колір.
  • Найбезлюдніший острів Європи знаходиться у Чорному морі – це острів Джарилгач біля Скадовська.
  • Чорне море формою можна порівняти з овалом, витягнутим із заходу на схід довжиною приблизно 1150 кілометрів. З півночі на південь море тягнеться на 580 кілометрів.
  • Рослинний світ моря включає 270 видів багатоклітинних зелених, бурих, червоних донних водоростей. У складі фітопланктону – не менше 600 видів. У Чорному морі мешкає понад 2500 видів тварин.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано