A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Туберкульоз та заходи профілактики.

Дата: 08.12.2022 08:35
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Туберкульоз - це хронічне інфекційне захворювання, дуже різноманітне за проявами, яке викликається особливими мікробами - мікобактеріями, їх називають ще туберкульозними паличками, або паличками Коха.
            Туберкульозні палички вражають органи дихання (легені, бронхи, гортань), кишечник, сечостатеві органи, кістки, шкіру тощо.
   
       Туберкульоз - соціальна хвороба. Услід за економічною кризою за всіх часів починалась епідемія. Останній спалах захворюваності був у середині XX століття після Другої світової війни. А 1995 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) знову оголосила епідемію туберкульозу у всьому світі.
            Великого поширення набула ця хвороба і в Україні. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни, щогодини вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З’явилась нова небезпечна форма хвороби - хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до дії лікарських препаратів. Він розвивається у тих, хто перервав лікування. Причому той, хто заражається від такого хворого, одразу хворіє на важку форму.
            Джерелом інфекції, як правило, є хвора людина, яка виділяє з харкотинням туберкульозні палички. Основний шлях зараження - через повітря, що вдихається. В деяких випадках джерелом зараження може бути некип’ячене молоко від ураженої туберкульозом худоби.

Дев’ять симптомів захворювання на туберкульоз ;
1. Кашель упродовж трьох і більше тижнів.
2. Кровохаркання.
3. Біль у грудній клітці.
4. Погіршення апетиту.
5. Зниження маси тіла.
6. Втома і слабість.
7. Лихоманка або субфебрилітет.
8. Потіння вночі.
9. Задишка.
   
         При наявності одного або кількох із цих симптомів необхідно пройти флюорографію органів грудної клітки та всебічне обстеження.
            При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні хворі на туберкульоз одужують. Лікування має проводитись під наглядом лікаря. Особливо важливо звернутися до лікаря на початку захворювання, коли успіх лікування найбільш імовірний. Тому так необхідно своєчасно проходити медичні огляди, в тому числі і флюорографію органів грудної клітки, яка фактично, поруч з аналізом харкотиння, є основним методом діагностики туберкульозу легенів.

Щоб запобігти захворюванню на туберкульоз необхідно: повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися, не проводити екзекуцій з своїм організмом (в вигляді різноманітних дієт розпочатих самостійно без консультації з лікарем - дієтологом).
     ПАМ`ЯТАЙТЕ! ВАШЕ ЗДОРОВ`Я - В ВАШИХ РУКАХ!

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано