A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Звіт начальника Шахівської сільської військової адміністрації за 2022 рік

Дата: 25.01.2023 11:25
Кількість переглядів: 333

Інформація

про стан виконання бюджету Шахівської сільської територіальної громади Донецької області

за 2022 рік

 

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Шахівської сільської територіальної громади на 2022 рік був затверджений рішенням сільської ради від 24.12.2021 № VIII-21/1.

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року здійснювалося виконавчим комітетом сільської ради,  а після утворення Указом Президента України від 04.07.2022 № 469/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» військовою адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України "Про правовий режим воєнного стану", з урахуванням повноважень,  передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

За 2022 рік до загального фонду бюджету Шахівської сільської територіальної громади надійшло 149,368 млн грн власних та закріплених доходів, що на 59 % або на 55,144 млн грн більше у порівнянні з 2021 роком, в тому числі в результаті зарахування (відповідно до положень статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою сталого проходження опалювального періоду 2021/2022 років) додаткових 4 % податку на доходи фізичних осіб 5,706 млн грн.

Варто зауважити, що така позитивна динаміка виконання бюджету Шахівської сільської територіальної громади пояснюється, зокрема, але не виключно, тимчасовою сплатою податковими агентами до бюджету територіальної  громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу.

За 2022 рік до загального фонду бюджету Шахівської сільської територіальної громади надійшло 9,463 млн грн міжбюджетних трансфертів з державного бюджету.

Видаткова частина загального фонду бюджету Шахівської сільської територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 90,452 млн грн, з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту , соціального захисту) спрямовано 44,968 млн грн. В тому числі для підготовки до роботи закладів зазначеної сфери в умовах воєнного стану та в осінньо-зимовий період при нестабільності можливого постачання газу, електроенергії було спрямовано 0,72 млн грн на закупівлю електрогенераторів.   

В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.

Так, для забезпечення населення Шахівської сільської територіальної громади якісними комунальними послугами, на виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років, підготовку до опалювального сезону 2022/2023 років в умовах активних бойових дій на території області, нестабільного постачання електричної енергії було спрямовано 6,2 млн грн для надання фінансової підтримки як комунальним підприємствам Шахівської сільської територіальної громади (5,2 млн грн), так і підприємствам, що входять до складу ОКП «Донецьктеплокомуненерго» та КП «Компанія «Вода Донбасу» та надають послуги населенню та закладам бюджетної сфери територіальної  громади на загальну суму 1,0 млн. грн. шляхом передачі трансферту до обласного бюджету. За рахунок цих коштів, в першу чергу, забезпечена виплата заробітної плати працівникам цих підприємств та оплата ними за спожиті енергоносії.

На заходи із формування матеріального резерву для реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій було спрямовано 0,1 млн грн, на заходи запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, виконання першочергових заходів підготовки території відповідних адміністративно-територіальних одиниць до оборони в особливий період за рахунок резервного фонду місцевих бюджетів 6,5 млн грн на придбання багатофункціонального автомобіля.

Обсяг коштів бюджету Шахівської сільської територіальної громади, що спрямований на надання допомоги населенню в т.ч. внутрішньо-переміщеним особам складає 0,5 млн грн.

За рахунок коштів бюджету Шахівської сільської територіальної громади відповідно до місцевої цільової програми «Територіальна оборона Шахівської сільської територіальної громади на  2022 рік», затвердженої рішенням  сесії сільської ради від 21.03.2022 №VIII-24/3 (зі змінами) здійснювалися заходи з територіальної оборони,  а також з метою  посилення зміцнення обороноздатності держави в межах повноважень, наданих законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про правовий режим воєнного стану», «Про основи національного спротиву» та іншими, а також враховуючи тимчасову сплату податковими агентами до бюджету Шахівської сільської територіальної громади податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, була надана підтримка військовим формуванням, утвореним відповідно до законів, та іншим державним органам, що наразі забезпечують відсіч збройній агресії Російської Федерації проти України на території області.

Відповідно до постанови КМУ від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів «здійснюють управління коштами місцевих бюджетів без оприлюднення нормативно-правових актів та інших документів, які застосовуються під час бюджетного процесу», що обумовлює можливість в публічному просторі не зазначати суми, що затверджені розпорядженням начальника військової адміністрації про бюджет територіальної громади.

Також у 2022 році було організовано та здійснено роботу із безоплатного забезпечення деревиною паливною населення Шахівської сільської територіальної громади територія якої є прилеглою до зони проведення воєнних (бойових) дій, зокрема за рахунок власних коштів бюджету територіальної громади 0,5 млн грн.

 

Надання адміністративних послуг

     На території Шахівської громади адміністративні послуги надає ЦНАП Шахівської сільської ради.

    Загальна кількість послуг, які надаються через центр надання адміністративних у 2022 році склала 204 послуги.

     Фактична кількість послуг, яка надається через ЦНАП у 2022 році склала 108 послуг.

     Кількість послуг, надання яких відновлено у період дії воєнного стану склала 72 послуги.

     Зокрема, було відновлено доступ Єдиного державного реєстру  юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, Державного реєстру речових прав.

Житлово-комунальне господарство

     Загальна кількість пошкодженого майна з дня початку повномасштабної військової агресії російської федерації проти України склало:

     Житлового фонду- 3 будинки;

     Залізно дорожня станція  «Мерцалове»;

     Виробничі потужності ПрАТ «Глини Донбасу»

Було придбано вугілля 80т., паливні пелети 90 т..

     Обсяг наданої паливної деревини для потреб населення громади склав 400 м.куб..

Дорожне господарство, транспорт та зв'язок

На території громади курсує соціальний автобус за маршрутами:

 1.с.Новотроїцьке- с.Золотий Колодязь – с.Веселе – с.Грузьке- с.Кучерів Яр

2.с.Никанорівка – с.Мерцалове – с.Вільне – с.Нове Шахове

в напрямку міста Добропілля.

    Керівництвом військової адміністрації вживаються всі можливі заходи для сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та мобільного зв’язку. Була розглянута можливість забезпечення інтернет провайдерів генераторами для забезпечення постійного доступу до мережі інтернет.

Освіта

     На території Шахівської сільської ради є дві загальноосвітні школи, де навчається 278 учнів, та три заклади дошкільної освіти – 32 дитини. Освітній процес в закладах загальної середньої освіти організований за дистанційною формою навчання. Усі учні охоплені освітніми послугами, виходять на зв'язок і навчаються дистанційно з використанням технологій дистанційного навчання. 

     На території громади є діти з особливими освітніми потребами – 7 учнів. Для них організоване інклюзивне навчання. Психолого-педагогічні, корекційно-розвиткові послуги надаються фахівцями комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Іллінівської сільської ради.

    Робота з дітьми організована за дистанційною формою навчання. Освітні консультаційні пункти відсутні.

     Психологічною підтримкою учасники освітнього процесу охоплені на 78 відсотків. Психолог працює в одному закладі освіти. Інші заклади освіти мають проблеми з кадровим забезпеченням через відсутність у громаді спеціалістів з даного  напрямку роботи.

     16 %  відсотків від загальної кількості учнів евакуювалися у більш безпечні регіони, 17 учнів за кордоном і 24 учні в інших регіонах України, але продовжують навчання у закладах освіти громади за дистанційною формою навчання.  Два педагоги евакуювалися.

     Захисні споруди цивільного захисту в закладах освіти на даний час відсутні. Лише  один заклад освіти облаштований найпростішим укриттям.  Робота проводиться з даного питання, кошти на облаштування закладів освіти захисними спорудами цивільного захисту передбачені в програмі соціально-економічного розвитку.

     На базі Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів було організовано і функціонує «пункт незламності»

     В серпні 2022 року було організовано евакуацію матеріально-технічних цінностей з закладів загальної середньої освіти та сільських будинків культури на суму 5642466,00 грн. що складає 38%.

     Відділ освіти та соціально-гуманітарної роботи Шахівської сільської ради подав    заявку на закупівлю одного шкільного автобусу. У разі здійснення закупівлі шкільних автобусів Шахівська сільська рада готова до співфінансування

Пошкоджених та зруйнованих об’єктів освіти на території громади немає.

Соціальний захист населення

За останній рік на жаль збільшилася кількість громадян, які потребують соціального захисту. Ті та інші заходи, щодо забезпечення прав та соціальних гарантій на території Шахівської сільської ради здійснює сектор соціального захисту населення.

  1. В Комунальній установі «Центр надання соціальних послуг Шахівської сільської ради»  функціонує 2 відділення: соціальних послуг за місцем проживання та соціальної роботи. Надаються 3 базові послуги:
  • Догляд вдома;
  • Соціальний супровід;
  • Консультування.

Для визначення потреб населення у соціальних послугах для осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб/сімей які опинилися у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, одиноких матерів/батьків, ВПО, Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг Шахівської сільської ради» співпрацює з представниками місцевих органів виконавчої влади (органами місцевого самоврядування), управлінням ПФУ, сектором соціального захисту населення, відділом організаційно-правової роботи, закладом охорони здоров’я – КНП ЦПМСД, відділом освіти та соціально-гуманітарної роботи, службою у справах дітей Шахівської сільської ради. Дані категорії людей забезпечені засобами особистої гігієни (підгузки, пелюшки), і засобами реабілітації (інвалідні візки, ходунки, милиці, палиці).

Проводиться роз'яснювальна робота щодо евакуації малозахищених верств населення, осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб. Всі громадяни, які отримую послугу догляд вдома проживають в індивідуальних будинках, забезпечені у 2022 році дрова, вугіллям, тому відключення електроенергії  не є критичним.

2. Протягом 2022 року сектором соціального захисту населення здійснювалися заходи з реалізації Програми економічного і соціального розвитку, якою передбачено фінансування видатків на надання матеріальних допомог окремим категоріям населення, у тому числі:

  • надано матеріальну допомогу громадянам України до Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – 50 000 грн. (10 ос. по 5 000 грн.);
  • надано матеріальну допомогу ветеранам війни в Афганістані до Дня виведення військ з Афганістану, сім’ям загиблих учасників бойових дій на території Республіки Афганістан, а також учасникам бойових дій на території інших держав – 100 000 грн. (10 ос. по 10 000 грн);
  • надано матеріальну одноразову грошову допомогу учасникам бойових дій  - 290 000 грн. (29 ос. по 10 000 грн);
  •         3. Сектором соціального захисту населення проводиться інформування населення громади, шляхом розміщення оголошень на стендах, висвітлення інформації на офіційному сайті громади та сторінках соціальних мереж щодо оформлення житлових субсидій та інших видів соціальних допомог, компенсацій та пільг.

Так протягом 2022 року сектором прийнято всього 1350 заяви на призначення державних допомог, пільг та субсидій, а саме: соціальні допомоги – 1142, субсидії – 186, пільги – 22. Також відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 № 332 взято на облік 1126 внутрішньо переміщених осіб  та видано довідки.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.08.2022 № 679-р. «Про проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області» до Кіровоградської області було евакуйовано 75 осіб. З метою забезпечення інтересів та задоволенню потреб евакуйованих мешканців до м. Знам’янської громади було надіслано лист про необхідність (або відсутність) створення на території громади гуманітарного штабу (ХАБу) з залученням спеціалістів Шахівської сільської ради.

 

На території Шахівської сільської ради працює пункт видачі гуманітарної допомоги, та здійснюється  видача допомоги по старостинським округам.

Починаючи з березня 2022 року проводиться видача гуманітарної допомоги (продуктових наборів, засобів особистої гігієни) жителям громади. В першу чергу видача здійснюється пільговим категоріям (в тому числі внутрішньо переміщеним особам та незахищеним верствам населення).

Гуманітарну допомогу отримано від різних міжнародних та благодійних організацій у кількості 400000 тон та з них сформовано продовольчі набори тривалого зберігання,  а саме:

  • Фонду Ріната Ахметова;
  • Офісу Президента України;
  • БО «Благодійний фонд ХАКІТО»;
  • «Мет-Інвест»;
  • «СпівДія хаб»;
  • ГО «Все буде добре»;
  • World Centrall Kіtchen;
  • World Food Programme.

4. Компенсацію за  спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану, що надавались  відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 11 березня 2022 року № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації за спожиті комунальні послуги під час розміщення внутрішньо переміщених осіб у будівлях (приміщеннях) об’єктів державної, комунальної та приватної власності у період воєнного стану» у 2022 році отримували.

 

Фізична культура та спорт

.      У 2022 році на території Шахівської сільської ради функціонувало 9 спортивних споруд та 5 закладів освіти.

Навчальну та фізкультурно-оздоровчу роботу в навчальних закладах Шахівської сільської ради здійснювали 2 вчителя фізичної культури та спорту та 1 тренер ДЮСШ «Колос». До фізкультурно-оздоровчої роботи було залучено 30 осіб з дошкільних навчальних закладів та 100 осіб з загальноосвітніх навчальних закладів. На території Шахівської сільської ради до військової агресії російської федерації проти України кількість осіб, що займалися всіма видами спорту станом на 01.01.2022 року становило 150 осіб, з них: у ДЮСШ – 105:

  • секція «Козацький двобій», тренер Будур Артем, 55 осіб;
  • секція «Футбол», 50 осіб. Чотири  групи з міні-футболу, тренери Шапко Олег та Терещенко Олександр.

         В спортивних клубах  займалися 45 осіб.

         У 2021-2022 навчальному році на спортивні заходи та навчально-тренувальну роботу від ДЮСШ було витрачено з місцевого бюджету 880 тис. грн..

         Також на базі Шахівської ЗОШ та Золотоколодязької ЗОШ працювали гуртки з волейболу (керівники Шапко Олег та Терещенко Олександр).         

 Результати виступів спортсменів громади на обласних, всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

           Волейбольна команда Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Шахівської ТГ в лютому 2022 року прийняла участь у чемпіонаті Донецької області серед юнаків Ю-17 в м. Лиман.

          Також команда Шахівської ТГ брала у лютому 2022 року участь у змаганнях на кубок Донецької області серед команд ветеранів 45 років та старше (місто Слов’янськ).

          19.02.2022 року  команда Шахівської ТГ брала участь у Чемпіонаті Донецької області з волейболу серед команд чоловіків сільських та селищних територіальних громад у м. Селидове.

           На чемпіонаті Донецької області з волейболу серед юнаків Ю-15 років і молодші Шахівську ТГ представляла команда «Юні волейболісти», керівник Шапко Олег. У складі команди «Юні волейболісти»:  Яблучанський Сергій, Шапко Гліб, Баган Артем, Соболь Іван, Павленко Михайло, Деордиця Олександр, Штагер Владислав, Гурко Максим, Гейченко Артем посіли ІІІ призове місце в обласних змаганнях.

           Нажаль багато заходів не було проведено у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Результати виступів допризовної молоді на Всеукраїнських змаганнях.

Відповідна робота здійснювалась серед молоді допризовного і призовного віку. До Дня збройних сил України учні Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів брали участь у Всеукраїнському конкурсі «Захисники та захисниці України», де отримали призові місця: Строган Станіслав, Деордиця Олександр, Павленко Михайло.

 

Культура

     Заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам культури на кінець 2022 року немає.

     З початком війни в зв’язку з введенням воєнного стану в Україні заборонено проводити масові заходи. Через це повноцінна робота сільських будинків культури стала неможливою. Для збереження кадрового потенціалу ми змушені були відправити працівників у простій з виплатою 2/3 посадового окладу. Деякі працівники культури були залучені, за їх згодою, до інших видів роботи (отримання та видача гуманітарної допомоги, допомога ВПО).

     На кінець 2021 року були закуплені костюми Святого Миколая в кількості 6 штук.

 

Охорона здоров’я

     Стан підписання договорів із Національною службою здоров'я України – укладено договір про медичне обслуговування  населення за програмою медичних гарантій на 2022 рік за пакетами «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги»;

     Стан фінансування закладів охорони здоров'я із місцевих бюджетів на 2022.р затверджено:

 по загальному фонду затверджено – 10110438,00 грн., профінансовано – 8100511,34 грн. на: видатки з оплати праці; придбання вугілля; пілетів; електричної енергії, ПММ; запчастин; виробів медичного призначення та медичні матеріали; комплектуючі до лабораторного обладнання; вакцини; медикаментів; господарських товарів; оплату послуг: водопостачання, вивезення ПВ, інтернет, технічне обслуговування локальної мережі, вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій горищнего приміщення амбулаторії, дератизації та дезінсекції, хімічної промивки теплообмінника, супровід програмного забезпечення, заправка картриджів, перезарядка вогнегасників та ін.

по спеціальному фонду затверджено – 1500000,00 грн., профінансовано – 634173,00 грн.  на придбання модульного укриття.

     Кількість працюючих фармацевтичних закладів та стан підписання договорів із Національною службою здоров`я України  на реімбурсацію лікарських засобів за програмою"Доступні ліки" та реімбурсацію інсулінів  -  лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, здійснюється на підставі рецептів, виписаних відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених МОЗ, через електронну систему охорони здоров’я:

  • кількість працюючих фармацевтичних закладів  із КНП «ЦПМСД Шахівською сільською радою»  за програмою «Доступні ліки» та реімбурсацію інсулінів – 1заклад

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано