A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Річний звіт директора школи

Дата: 30.06.2022 13:53
Кількість переглядів: 212

Шановні колеги, батьки, учні!

 

У відповідності до функціональних обов’язків та на виконання п. 3 наказу Міністерства освіти і науки України від 28.01.2005 № 55 «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів», керуючись Примірним положенням про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів про свою діяльність перед педагогічним колективом та громадськістю, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 23.03.2005 № 178, з метою подальшого утвердження відкритої, демократичної, державно-громадської системи управління освітою, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності у школі, що базується на принципах взаємоповаги та позитивної мотивації, представляю Вашій увазі звіт про свою діяльність у 2021-2022 навчальному році.

У своїй діяльності протягом звітного періоду я як директор школи керувалася посадовими обов’язками, основними нормативно-правовими документами, які регламентують роботу навчального закладу: Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про основні засади мовної політики в Україні», Статутом школи та чинними нормативно-правовими документами у галузі освіти.

Свою роботу та роботу закладу представляю за результатами комплексного самооцінювання відповідно до чотирьох напрямків внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності, за якими оцінюють роботу навчального закладу експерти інституційного аудиту, а саме:

  • Освітнє середовище закладу освіти;
  • Система оцінювання здобувачів освіти;
  • Оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників;
  • Управлінські процеси закладу освіти.

 

РОЗДІЛ І. ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

 

Освітній  процес у Шахівській ЗОШ І-ІІІ ступенів розпочався відповідно до структури навчального року  з 01 вересня 2021 року та тривав по 27 травня  2022 року. Навчальні заняття організовані відповідно до розкладу занять, затвердженого директором  освітнього закладу та семестровою системою: І семестр тривав з 01 вересня 2021 року по 24 грудня 2021 року; ІІ семестр з 10 січня по 27 травня 2022 року.

Однією з важливих умов для освітнього процесу є безпечне та комфортне

освітнє середовище. Освітнє середовище закладу є безпечним та комфортним для учасників освітнього процесу. Ми постійно працюємо над його оновленням та покращенням.

Проте в закладі освіти залишається проблематичним облаштування території з урахуванням доступності та універсального дизайну. До закладу освіти практично не можуть потрапити дорослі і діти з обмеженими фізичними можливостями, пандус облаштовано, але відсутні спеціальні підйомники.

 Територія закладу огороджена, убезпечена від доступу стороннього автотраспорту, на території закладу немає «схованок», де учні можуть залишитися без нагляду дорослих. Територія закладу є достатньо озелененою.

 Навчальні приміщення початкової школи (навчальні кабінети, допоміжні

приміщення, туалетні кімнати) непрохідні (відокремлені) від приміщень для учнів старших класів.

 Облаштування приміщень закладу не становить загрози травмування учнів та працівників (неслизька підлога, належним чином встановлені меблі у

навчальних кабінетах, не загромаджені коридори, сходові клітини та рекреації).

Режим прибирання забезпечує чистоту та охайність місць спільного користування, коридорів та навчальних приміщень, спортивної зали.

Заклад освіти дотримується режиму провітрювання, у навчальних кабінетах є графік провітрювання.

 Утримання туалетних кімнат відповідає санітарним умовам, але шкільні туалети потребують капітального ремонту. За сприяння органів місцевого самоврядування виготовлена проектно-кошторисна документація  для капітального ремонту шкільних туалетів, тому в найближчому майбутньому чекаємо на реконструкцію туалетних кімнат.

 Приміщення для харчування відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Посуду вистачає на всіх учасників освітнього процесу. В приміщенні для приготування їжі дотримуються режиму зберігання продуктів та готових страв.

Заклад освіти підключений до високошвидкісного інтернету (більше 100 МБ/с), що значно покращує освітній процес у школі і дозволяє використовувати всі можливості глобальної мережі Інтернет. З розвитком глобальної мережі Інтернет школа отримала необмежені можливості представити себе, свій колектив та його досягнення далеко за межами свого регіону. Одночасно з’явилася можливість отримувати додаткову інформацію про навчальні заклади України та зарубіжжя, переймати їх досвід для покращення якості освітніх послуг. Інтернет дозволив вести спілкування між колегами-педагогами на сторінках веб-ресурсів, обмінюватися своїми надбаннями, вирішувати наболілі проблеми, тощо. Мережа Інтернет стала доступною у всіх кабінетах школи, крім того у фойє закладу, зонах рекреації, коридорах відкрита «гілка» безкоштовного WІ-FІ, яку учні використовують для пошуку необхідної інформації з власних ґаджетів. А у всіх навчальних кабінетах інтернет працюють за допомогою  іншої закритої «гілки», призначеної для проведення занять у аудиторіях. Це рішення дозволило уникнути перевантаження мережі у навчальному закладі та одночасно зробило доступною для всіх дітей мережу Інтернет. Учні,  які не мають можливості підготувати необхідну для навчання інформацію з використанням Інтернету дома, спокійно можуть це зробити у навчальному закладі з використанням власних ґаджетів. Навчальний заклад повністю оснащений системою протипожежного оповіщення, датчиками протипожежної сигналізації з різним спектром дії та підключений до пульта централізованого пожежного спостерігання.

Право громадян на доступну освіту реалізується шляхом запровадження різних форм навчання, однією з яких є навчання за інклюзивною формою. Протягом 2021/2022 навчального року у закладі освіти, відповідно до заяв батьків та висновку ПМПК,   було організовано інклюзивне навчання у 2 класі – 2 учні, у 3 класі – 1 учень, у 4 класі – 1 учень, у 5 класі – 3 учні, в 6 класі – 1 учень, у 7 класі - 1. Організовано роботу з  6 асистентами вчителів, які пройшли курсову  перепідготовку. На початок навчального року  для учнів з особливими освітніми потребами  розроблено індивідуальну програму розвитку за участю батьків, класних керівників, психолога. ІПР протягом року переглядалася, доповнювалася відповідно до можливостей та розвитку дітей.    За висновками  ПМПК  введено корекційно-розвиткові заняття з розвитку мовлення, соціально-побутового орієнтування, ЛФК. У закладі освіти тричі на рік відбувається засідання команди супроводу дітей з ООП щодо складання та доповнення індивідуальної програми розвитку дитини із залученням фахівців з Іллінівського інклюзивно-ресурсного центру. У школі обладнано ресурсну кімнату.

Цілеспрямована робота в закладі спрямована на запобігання жорстокості та насиллю в шкільному середовищі. У грудні проведено акцію «16 днів проти насильства», у січні учні 6-8 класів відвідали захід «Школа без булінгу». На сайті школи розміщено корисні матеріали щодо теми антибулінгу. У лютому 2022 року на педагогічній раді затверджено «Положення про порядок розгляду випадків булінгу (цькування) у закладі освіти (потокол №2 від 22.02.2022 року), яке встановлює норми та правила етичної поведінки, професійного спілкування у відносинах між учасниками освітнього процесу.

Робота навчального закладу із запобігання дитячому травматизму упродовж 2021/2022 навчального року здійснювалась відповідно до Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 № 270 «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру», наказів Міністерства освіти і науки України від 31.08.2001 № 616 «Про затвердження Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах» (зі змінами), в редакції, затвердженій наказом Міністерства освіти і науки України від 07.10.2013 №1365 «Про внесення змін до Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах», від 01.08.2001 №563 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти» (зі змінами), від 18.04.2006 №304 «Про затвердження Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України» (зі змінами), листів Міністерства освіти і науки України від 26.05.2014 №1/9-266 «Про використання Методичних матеріалів «Вимоги безпеки під час канікул», від 16.06.2014 №1/9-319 «Про використання методичних матеріалів щодо організація навчання і перевірки знань, проведення інструктажів з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності в загальноосвітніх навчальних закладах.

У 2021/2022 навчальному році питання збереження життя і здоров’я учнів та запобігання випадкам дитячого травматизму розглядалося на засіданнях педагогічної ради, інструктивно-методичних нарадах при директорові, засіданнях шкільних методичних об’єднань класних керівників тощо.

У навчальному закладі наявна система профілактичної роботи з цих питань, яка включає в себе комплекси занять за розділами, які учні вивчають на уроках з «Основ здоров’я» та на годинах спілкування.  В навчальному закладі  оформлені стенди з попередження дитячого травматизму. На кожному поверсі розташований план евакуації на випадок пожежі або інших стихійних лих. Стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час освітнього процесу в школі у 2021/2022 навчальному році знаходився під щоденним контролем адміністрації школи.

У класних журналах 1-11-х класів були відведені окремі сторінки для бесід із правил дорожнього руху, правил протипожежної безпеки, з профілактики отруєння, правил безпеки при користуванні газом, правил безпеки з користування електроприладами, правил безпеки з вибуховонебезпечними предметами, правил безпеки на воді та інші виховні заходи з попередження усіх видів дитячого травматизму.

Учителями проводилися інструктажі з безпеки життєдіяльності, що зафіксовано в окремих журналах на уроках фізичної культури, трудового навчання, фізики, хімії, інформатики, біології, під час прогулянок, екскурсій; бесіди з попередження усіх видів дитячого травматизму перед виходом на осінні, зимові та літні канікули.

Аналізуючи наслідки травматизму серед учнів за 2021/2022 навчальний рік, ми  можемо стверджувати, що  випадки травм знизилися. З вересня 2021 по червень 2022 року не було зафіксовано випадки травм під час освітнього процесу. 

У 2022/2023 навчальному році педагогічному колективу необхідно продовжити систематичну роз’яснювальну роботу з питань попередження дитячого травматизму та контроль за поведінкою учнів на перервах та під час екскурсій.

Протягом 2021-2022 навчального року системно здійснювався контроль за виконанням вимог щодо безпеки життєдіяльності учнів, дотримання правил дорожнього руху, технічної безпеки, протипожежної безпеки під час навчально-виховного процесу та в позаурочний час. У роботі з дітьми педагогічні працівники дотримувалися вимог законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу», комплексних заходів по школі щодо збереження життя та здоров’я учнів, запобігання травматизму серед учнів. Класні керівники вчасно проводили з учнями інструктажі з ТБ, заходи в рамках тематичних тижнів з безпеки життєдіяльності, щотижневі бесіди про збереження життя та здоров’я, про що робили записи встановленої форми в журналах з ТБ, планах класних керівників, класних журналах.

Питання безпеки життєдіяльності учнів під час навчально-виховного процесу та в побуті обговорювалися під час засідань педагогічних рад, на нарадах при директорі, на класних батьківських зборах.

Проведена соціальна паспортизація класів, школи. Складені і опрацьовані списки дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей, які знаходяться під опікою та позбавлені батьківського піклування, дітей з багатодітних сімей, із малозабезпечених сімей, із неповних сімей, дітей учасників АТО.

Для вивчення професійних нахилів і можливостей проведено тестування учнів  9 класу  з метою надання допомоги у їх професійному самовизначенні. Проводилася зустріч учнів 9-го та 11-го класів з працівниками служби Центру зайнятості.

Класні керівники та вчителі постійно тримають під контролем своїх учнів. На кожному поверсі є чергові вчителі, класні керівники  супроводжують та знаходяться разом з дітьми  в їдальні. Володіють інформацією про місце знаходження дітей в позаурочний час, залучають до гурткової роботи, в разі потреби відвідують вдома, проводять індивідуальні бесіди з батьками та дітьми.

З метою запобігання травматизму та підтримання порядку на перервах протягом навчального року організовується чергування по школі учнів 7-11 класів та вчителів. Але цей напрямок роботи ще потребує корекції і сумісних зусиль щодо покращення, а саме:

  • класним керівникам потрібно постійно контролювати своїх учнів під час чергування по школі, не перекладати свою відповідальність на інших вчителів;
  • класним керівникам  1-4 класів та вчителям-предметникам відповідально ставитись до обов’язків «Чергового вчителя» згідно «Графіку чергування вчителів по школі»;
  • класним керівникам привчати учнів до культурної поведінки у школі, виховувати повагу до чергового учня та вчителя.

Головні завдання підготовки у сфері цивільного захисту школи у 2021/2022 навчальному році в основному виконані. У навчальному закладі були затверджені плани основних заходів підготовки цивільного захисту на 2021/2022 роки, уточнені Плани дій структурних підрозділів у режимах повсякденної діяльності, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації, надзвичайного стану. Основні зусилля у розв‘язанні питань ЦЗ спрямовувалися на організацію навчання учнів  та постійного складу навчальних закладів згідно з чинними програмами ЦЗ, навчання їх правилам поведінки та основним способам захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, прийомам надання першої допомоги тощо. Підготовка з цивільного захисту учнів школи проводилася під час вивчення курсів  «Основ здоров‘я» у 5-9-х класах; предмета – Захист України у 10-11-х класах.

Перевірка і закріплення учнями та педагогічним колективом навчального закладу теоретичних знань з ЦЗ, практичних навичок під час дій у екстремальних умовах здійснювалася під час проведення у закладі Дня цивільного захисту (дистанційний формат).

Навчальний заклад укомплектований штатом кухарів та підсобним робітником. Поточні ремонти у приміщеннях їдальні та харчоблоку, ремонт та заміна технологічного обладнання, заміна посуду здійснювалася за рахунок бюджетних коштів. Протягом року адміністрацією закладу та органами громадського самоврядування  здійснювалися перевірки організації та якості харчування.

Необхідними складовими процесу організації харчування у закладі  є:

  • видання відповідних наказів;
  • затвердження списку дітей пільгової категорії;
  • відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
  • приймання продуктів харчування і продовольчої сировини гарантованої якості;
  • складання меню-розкладу;
  • виготовлення страв;
  • проведення реалізації готових страв;
  • ведення обліку дітей, які отримують безкоштовне гаряче харчування, а також гаряче харчування за кошти батьків; дітей , які потребують дієтичного харчування;
  • контроль за харчуванням з боку адміністрації, класних керівників, батьків учнів;
  • інформування батьків  під час проведення батьківських зборів про організацію харчування дітей у закладі.

Продукти харчування  та продовольча сировина надходять  до навчального  закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічного експертизи). Облік дітей, охоплених безкоштовним харчуванням, та за кошти батьків здійснюється класними керівниками, які вчасно повідомляють про наявність учнів особу, відповідальну за організацію харчування. 

В шкільній їдальні не допускається використання продуктів харчування без відповідного сертифікату якості; реалізація страв та виробів, продуктів харчування, які не допускаються в дитячому харчуванні, використання обладнання та інвентарю  не за призначенням. Щомісяця заступником директора з виховної роботи Родіоновою М.В.разом з громадською комісією, бракеражною комісією перевіряється стан організації харчування в закладі, за результатами перевірки складено акти перевірки, які затверджені директором. Обов’язково в закладі ведеться щоденний облік харчування дітей за бюджетні кошти та батьківські кошти, згідно акту та журналу обліку харчування.

 

РОЗДІЛ ІІ. СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ

 

  На закінчення 2021-2022 навчального року у початкових класах закладу освіти навчається 80 учнів,  у 5-9 класах –109 учнів, у 10-11 класах – 33 учні.

Згідно з річним планом роботи  освітнього закладу  на 2021/2022 навчальний рік адміністрацією закладу було проведено аналіз досягнень учнів 1-4, 5-11-х класів за 2021/2022 навчальний рік.

За підсумками аналізу навчальних досягнень 2021/2022 навчального року із 222  учнів 1-11 класів:

  • 80 учні 1-4  класів  оцінені вербально і оформлені свідоцтва досягнень;
  • 175 учнів переведено  на наступний рік навчання;
  • 7 учнів закінчили навчання за інклюзивною  формою;
  • 9  учнів нагороджено Похвальними листами «За високі досягнення у навчанні»;
  • неатестованих учнів немає.

Плідною роботою педагоги освітнього закладу добилися таких навчальних досягнень серед учнів 5, 6, 9, 10, 11 класів, що жоден з їх вихованців не має знань на початковому рівні.

  Результати  річного  оцінювання  знань  здобувачів освіти освітнього закладу   наведено  в  таблиці:

 

Клас

Кількість учнів

Рівень навчальних досягнень

Примітка

Початковий

Середній

Достатній

Високий

К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

К-сть учнів

%

5

23

 

 

14

60,7

7

30,4

2

8,7

 

6

20

 

 

11

55

8

40

1

10

 

7

19

1

5,3

12

63,2

5

26,3

1

5,3

 

8

18

1

5,6

11

61

3

16,7

3

16,7

 

9

28

 

 

18

64,3

8

28,6

2

7,1

 

10

14

 

 

11

78,5

1

7,1

2

14,3

 

11

19

 

 

10

52,6

4

21,1

5

26,3

 

Всього

141

2

1,4

87

61,7

36

25,5

16

11,3

 

 

Проаналізувавши стан успішності учнів окремо по класах, робимо висновок, що в кожному класі є резерв учнів, які б могли досягти свого основного рівня.

Одним із шляхів поліпшення якості освіти, виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах сучасного суспільства є впровадження  вивчення профільних предметів в старшій школі. Так у 10 класі запроваджено вивчення української мови, в 11 класі  - історії як профільних предметів. В  10 -11класах  також вибірково-обов’язкові предмети (технології/інформатика): 10 клас – 2/1год, 11 клас – 1/2. 

У 2021/2022 навчальному році проведено комплекс заходів щодо роботи з учнями допрофільних та вибору профільних предметів:

  • робота класних керівників (діагностика) з виявлення нахилів підлітків;
  • вироблення шкільними методичними об’єднаннями  пропозицій щодо планування, факультативів курсів за вибором у профільних і допрофільних класах;
  • батьківські збори 7, 8, 9 класів за участю директора, класних керівників, батьків (дистанційно).

Мережа класів

Адміністрацією  та педагогічним колективом Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено певну роботу щодо збереження й розвитку  шкільної  мережі.

 

Структура контингенту

Навчальний рік

Поточний

Попередній

Кількість учнів

222

198

Загальна кількість класів:

11

11

 

Середня наповнюваність класів у 2021-2022 навчальному році становить 20 учнів. Основними заходами зі збереження контингенту учнів у 2021/2022 навчальному році були:

  • організація обліку дітей та підлітків  на території обслуговування;
  • спільна робота з ДНЗ;
  • контроль відвідування учнями навчальних занять;
  • організація навчання за інклюзивною формою;
  • функціонування гуртків;
  • індивідуальна робота з учнями та батьками;
  • надання закладом якісної освіти.

 

Аналіз руху учнів

 

Учнів на початок 2021/2022 н. р.

Вибуло

Прибуло

Учнів на кінець 2021/2022н. р.

218

3

7

222

 

Аналіз причин руху учнів свідчить, що вони зумовлені зміною місця проживання родини або пов’язані з переїздами.

Основними напрямами роботи щодо забезпечення  соціальної підтримки дітей пільгових категорій є виявлення, облік і створення умов для їхнього навчання, виховання й розвитку.

 

 

 

 

Робота з обдарованою молоддю

У 2021-2022 н. р. значна увага приділялася роботі з обдарованими дітьми, втілювались у життя заходи щодо реалізації програми «Обдарована дитина».

Ефективною формою роботи для реалізації, утвердження своїх здібностей є предметні олімпіади та конкурси.

У І етапі Всеукраїнських предметних олімпіад узяли участь 120 учасників 6-11-х класів, у ІІ етапі – 56 учасників.

У зв’язку з пандемією участь в районному та обласному етапах предметних олімпіад була скасована, тому кількість призових місць у 2021-2022 н. р. могла би бути більшою.

У ІІ Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови ім. П. Яцика взяли участь 4 учнів, двоє з яких зайняли 5 місце (Калашник В. – 9 клас, Строган С. – 10 клас)

Волкова О., учениця 10 класу, взяла участь у Міжнародному конкурсі «Змагаймося за нове життя», присвячене творчості Л.Українки, де посіла ІІІ місце.

 

РОЗДІЛ ІІІ. ОЦІНКА ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Протягом 2021-2022 навчального року педагогічні працівники закладу працювали над загальношкільною науково-методичною проблемою у наступних методичних об’єднаннях:

  • предметів суспільно-гуманітарний циклу;
  • предметів природничо-математичного циклу;
  • початкових класів;
  • класних керівників.

Аналіз роботи методичних об’єднань засвідчує, що основну увагу вчителі приділяли підвищенню фахової майстерності, розвитку власної творчої особистості, спільному вирішенню завдань, поставлених методичними об’єднаннями щодо втілення сучасних інновацій та педагогічних технологій, сприяли творчому підходу до реалізації ідей програм з кожного предмета на забезпечення, засвоєння й використання найбільш раціональних методів і прийомів навчання та виховання школярів. На засіданнях методичних об’єднань розглядались, зокрема, такі питання:

    • виконання Державних стандартів освіти;
    • вивчення й реалізація основних положень нормативних і директивних документів про освіту;
    • опрацювання методичних рекомендацій щодо вивчення базових дисциплін у 2021-2022 навчальному році;
    • методика організації та проведення сучасного уроку;
    • використання інтерактивних технологій як засіб підвищення ефективності уроку;
    • формування предметних компетентностей в учнів;
    • робота з творчо обдарованою молоддю, залучення до участі в різноманітних конкурсах, олімпіадах;
    • вивчення передового педагогічного досвіду вчителів району, області.

Робота методичних об’єднань була спланована, засідання проводилися на належному рівні з обговоренням науково-теоретичних питань і практичної діяльності вчителів.

Науково-методична рада закладу забезпечувала планування, керівництво та аналіз методичної роботи протягом року.

Педагоги закладу освіти є активними членами вебспільноти освітян, працюючи на таких платформах, як «Всеосвіта», «На урок», «Прометеус», «Геліантус» тощо, де проходять курси, беруть участь у семінарах та конференціях, розміщують власні методичні матеріали, створюють тести для перевірки рівня навчальних досягнень учнів.

3 вчителі закладу освіти стали учасниками конкурсу «Учитель року-2022» у всіх представлених номінаціях.

Традиційним у закладі освіти залишилося проведення предметних тижнів та творчих тижнів учителів, які атестуються.

Питання методичної роботи з педагогічними кадрами, удосконалення професійної майстерності були предметом обговорення на засіданнях педагогічних рад, адміністративних нарад, нарад при директорі.

Аналіз підсумків навчального року дає підстави зробити висновки, що порівняно з минулим навчальним роком зріс рівень фахової майстерності педагогів. Педагогічний колектив школи в процесі своєї діяльності реалізував мету виховання, навчання та розвитку дітей, поставлену на початку навчального року.

Разом з тим в організації методичної роботи багато невирішених проблем, суттєвих недоліків:

•        недостатньо налагоджене взаємовідвідування уроків учителями;

•        кожне методичне об’єднання автономне у своїй роботі й практично не пов’язане з роботою інших методичних об’єднань;

•        недостатня роль голів методоб’єднань в організації цілеспрямованої роботи зі здібними учнями з підготовки шкільних команд до участі в міських та обласних етапах учнівських олімпіад, конкурсах різних рівнів;

•        педагоги залишаються інертними до публікацій методичних розробок у фахових виданнях;

•        керівники ШМО недостатню увагу приділяють оформленню протоколів засідань, які часто містять схематичний характер;

•        потребує покращення робота по залученню вчителів до участі у обласному конкурсі «Учитель року».

Виховна робота

В основу організації системи виховної роботи навчального закладу покладено Програму «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів», Концепцію національно-патріотичного виховання учнівської молоді, взаємодію МАН, широкої мережі гуртків, факультативів, спортивних секцій, музичної школи, учнівського самоврядування. З метою виховання самосвідомості майбутнього громадянина України та забезпечення повноцінного розвитку школяра, розумового, естетичного, фізичного виховання у закладі освіти діяли 2 спортивні гуртки, 2 спортивні секції

                              Назва             

Керівник

Гуртки

  1.  

«Волейбол» старша група

Шапко О.Л.

  1.  

«Волейбол» молодша група

  1.  

Вокальні гуртки 3 групи

Бутурлімова О.М.

  1.  

Бісероплетіння  - 2 групи

Куштейко Г.В.

  1.  

Друге життя звичайних речей

Маслова Т.М.

Шапко Л.О.

  1.  

Козацький двобій

Будур А.М.

 

 

 Гуртківці є активними учасниками всіх шкільних та позашкільних заходів. Так, наприклад, члени гуртків творчого спрямування беруть активну участь у заходах пов’язаних з творчістю, а члени спортивної секції – в усіх спортивних змаганнях серед учнів школи, громади, району та області. В школі створено умови для участі обдарованих дітей у науковому, творчому, спортивному житті школи, області, України. Досягнення учнів школи постійно висвітлюються на веб-сайті навчального закладу та в соціальних мережах.

Упродовж 2021-2022 н. р. за участю учнів школи та гуртківців проводилася низка шкільних , заочних конкурсів і заходів згідно із планом проведення навчально-виховних заходів та плану виховної  роботи закладу освіти на 2021-2022 н .р. (додаток)

Серед проведених традиційних шкільних заходів є: День знань (01.09), День фізичної культури і спорту в рамках якого проведено лінійку до відкриття Олімпійського тижня, Олімпійські уроки, виставку малюнків та флешмоб (11.09), свято осені (17.09), флешмоб до Міжнародного дня Миру (21.09), День партизанської слави (22.09), загальношкільні заходи до Дня працівників освіти (02.10), традиційні вітання вчителів-пенсіонерів в рамках відзначення Дня людей похилого віку (02.10), написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності до Дня української писемності та мови (09.11), заходи та флешмоби до Дня Гідності і Свободи (20.11), загальношкільний виховний заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору (27.11), акція «Запали свічу» (27.11), радіо лінійка до Дня збройних сил України (04.12), привітання ліквідаторів-односельців до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (14.12), загальношкільне свято до дня Святого Миколая (19.12), новорічні розваги (21-31.12), захід до Дня Соборності України, акція «Ланцюг єднання» (22.01), виховний захід до відзначення Дня Героїв Крут (29.01), пошта Святого Валентина до Дня усіх закоханих (14.02), вітання воїнів односельців до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав (15.02), виховний захід до Дня Героїв Небесної Сотні (20.02), літературна композиція до Міжнародного дня рідної мови (21.02), Шевченківські читання та виховні заходи до відзначення дня народження Т. Г. Шевченка (09.03) (у дистанційному форматі). Традиційно у нашому навчальному закладі ми також відзначаємо Міжнародний день пам’яті Чорнобиля (26.04), День пам’яті та примирення (08.05), День вишиванки (19.05) та День Матері (07.05), Міжнародний день захисту дітей (01.06) та Свято останнього дзвоника (14.06), однак, цьогоріч нам не вдалося провести ці заходи з учнями в школі.

  Уся робота колективу закладу спрямована на виховання шанобливого ставлення до державних святинь, української мови і культури, історії. З цією метою налагоджено використання державної символіки України, проведено ряд виховних заходів, що сприяли формуванню почуття патріотизму в школярів. Національне виховання є важливою складовою виховного процесу в школі. З метою виховання поваги в учнів до традицій українського народу в школі проведено українознавчі заходи: народні обрядові свята, традиційний проект «Різдвяна коляда».

У навчальному закладі працювало 4 групи продовженого дня, чисельність – по 30 учні. Розроблено режими роботи, які виконуються вихователями.

Вихователі ГПД працюють над створенням умов для повноцінного розвитку особистості молодшого школяра через комплексний системний підхід до організації виховання, навчання, розвиток та збереження здоров’я учнів, проводять розвивальні та спортивні ігри, спостереження за природою під час прогулянок, проводились виховні заходи.

Важливим аргументом самоорганізації дитини є учнівське самоврядування, яке направляє до пошуку шляхів, оцінок, позицій життєвої активності. Виходячи з таких позицій, у школі створено демократичну модель учнівського самоврядування. Його діяльність здійснюється за чітко складеними планами, засідань учнівської ради та кожного міністерства та комісій згідно графіка двічі на тиждень. Роботу учнівського самоврядування координує педагог-організатор.

Діяльність учнівського самоврядування в 2021-2022 н. р. була спрямована на виконання основних завдань сучасної освіти, що зумовлені пріоритетними напрямами реформування школи, визначеними Державною національною програмою «Освіта («Україна ХХІ століття»), Концепцією національно-патріотичного виховання учнівської молоді, Концепцією розвитку загальної середньої освіти, програмою «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів».

Пріоритетними напрямками діяльності учнівського парламенту були:

  • використання потенціалу краєзнавчої роботи щодо патріотичного виховання учнів школи;
  • виховання в учнів громадянських якостей; профілактика й попередження шкідливих звичок та правопорушень серед учнів;
  • формування соціальної компетентності (відповідальної, вольової поведінки;
  • значення особистості (у шкільному та громадському житті);
  • підвищення ефективності профорієнтаційної роботи через інтеграцію діяльності всіх ланок: навчальної, позакласної та позашкільної роботи, співпраці з батьківським комітетом, міським центром зайнятості, дитячими та громадськими організаціями, підприємствами району;
  • вдосконалення методів роботи з активами класів та надання методичної допомоги, передача досвіду організаторської роботи; формування системи життєвих цінностей, створення умов для ефективного формування моральної культури учнів; використання засобів ІКТ.

Представники учнівського самоврядування були активними учасниками

всіх загальношкільних заходів. Члени учнівського самоврядування працювали згідно Статуту, виконували свої обов’язки відповідно до приналежності до тої чи іншої комісії чи міністерства.

Виходячи із вище сказаного, вважати виховну роботу у 2020-2021 навчальному році такою, що відповідає плану та реалізації концепції національної школи в педагогічному процесі.

 

 

РОЗДІЛ ІV. УПРАВЛІНСЬКІ ПРОЦЕСИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

 

Як керівник закладу освіти розумію, що якість освітньої діяльності неможлива без розуміння шляхів розвитку закладу освіти. Цілі розвитку та основні кроки задля їх досягнення формулюються у Стратегії розвитку, що містить визначення цінностей, які сповідує заклад.

Тому у 2021-2022 навчальному році адміністрація закладу освіти разом із передовими педагогами закладу та експертними групами працювала над створенням Стратегії розвитку на 2022-2027 роки для удосконалення якості освітніх послуг, які надає заклад, вироблення освітньої та наукової стратегії з урахуванням якісних змін у державі.

Створенню Стратегії розвитку у закладі освіти передувало анкетування педагогічних працівників, учнів та батьків, що дало змогу сформувати уявлення про наявний стан діяльності закладу. Анкетування проводилося цілком анонімно у  листопаді 2021 року.

Серед педагогічних працівників у анкетуванні взяли участь 22 особи.

  • 95,5 % вчителів зазначили, що у закладі освіти створені належні умови для постійного підвищення кваліфікації педагогів, їх чергової та позачергової атестації, 7,4% (2 педагогів) відповіли, що переважно так.
  • 100% педагогів зазначили, що у закладі немає жодних перешкод для професійного розвитку.
  • 100% відповіли, що в цілому психологічний клімат в закладі сприяє співпраці педагогів.
  • 22 педагоги, що брали участь в анкетуванні, вважають, що керівництво закладу відкрите до спілкування, вони можуть вільно висловлювати свою точку зору, навіть якщо вона не співпадає з думкою керівництва.

Під час розроблення Стратегії розвитку закладу та річного плану роботи закладу ми намагалися врахувати результати вищеописаного анкетування, особливо що стосується булінгу та цькування. Створена Стратегія розвитку закладу включає у себе реалізацію  протягом п’яти років наступних проєктів:  «Книга добра», «Обдарована дитина», «Співпраця ДНЗ  та НУШ: педагогіка партнерства», «Плекаємо патріотів України», що дасть змогу скерувати педагогів до реалізації ціннісних пріоритетів особистості, задоволення освітніх потреб молоді, створення розвивального середовища, у якому б реалізувалася сучасна модель випускника, особистості, що володіє технологіями усного та письмового спілкування двома іноземними мовами, комп’ютерними технологіями.

Протягом 2021-2022 н. р. заклад освіти працював за освітньою програмою (погоджено педагогічною радою, протокол №8 від 30.08.2021 року), складеною відповідно до Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, яка враховувала профільність навчання, побажання учнів та батьків та включала цікаві курси за вибором.

Освітня програма для 1-4 класу розроблена відповідно до Закону України «Про освіту», Державного стандарту початкової освіти на основі типової освітньої програми для 1-4 класів закладів загальної середньої освіти, розробленої під керівництвом Р.Б.Шияна.

Освітня програма ІІ ступеня (базова середня освіта) розроблена на виконання Закону України «Про освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1392 «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти» на основі типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 (таблиця 12)

Освітня програма  ІІІ ступеня (профільна середня освіта) розроблена на виконання Закону України «Про освіту» та постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 1392 «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти» «Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти» на основі типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 408.

Реалізація інваріантної та варіативної складових навчального плану здійснювалась за  програмами, затвердженими Міністерством освіти і науки України. Варіативна частина робочого навчального плану в 2021/2022 н. р. була спланована на врахування побажання учнів, запитів батьків, кадрове та навчально-методичне забезпечення. Години варіативної складової використані для поглибленого та допрофільного навчання, курсів за вибором, факультативів з метою надання якісної освіти. Загальна кількість годин на варіативну складову становила 31,5 годин.

Варіативна складова навчального  плану в 1 класі (1 година)  використовувалася на   підсилення предмету «Навчання грамоти » інваріантної складової. В 2-4 класах –  по 1 годині використовується на вивчення предметів «Математика» і «Українська мова».

Варіативна складова навчальних планів школи ІІ ступеня використовується на:

  • запровадження факультативів: «Фізика дивовижного» - 1 година у 8 класі, «Геологія» - 1 година у 8 класі;
  • курсів за вибором: «Креслення» по 1 годині у 8, 9 класах, «Українське народознавство» по 1,5 годині у 5, 6 класах, 1 година  у 7 класі, «Всесвітня природна спадщина ЮНЕСКО» - 1 година у 7 класі;
  • Індивідуально-групові заняття з математики в 9 класі – 1 година.

У 2021-2022 навчальному році навчальний заклад працював за річним планом, затвердженим за засіданні педагогічної ради № 9 від 30.08.2021 року, що включав розділи із управлінської діяльності, навчально-виховної, навчально-методичної та виховної робіт, контрольно-аналітичну та фінансово-господарську діяльність закладу.

На даний час адміністрація навчального закладу працює над розробленням річного плану роботи школи на 2022-2023 навчальний рік, з проєктом якого вже ознайомлений педагогічний колектив закладу. Річний план  розроблений відповідно до Стратегії розвитку та освітньої програми, є основним робочим документом для організації повсякденної діяльності закладу освіти впродовж навчального року та передбачає реалізацію чотирьох основних напрямків роботи внутрішньої системи забезпечення якості освіти, а саме щодо освітнього середовища, системи оцінювання освітньої діяльності учнів, системи педагогічної та управлінської діяльностей. Стратегія розвитку закладу має реалізовуватися через систему планування.

Для здійснення самооцінювання якості освітньої діяльності у закладі освіти розроблена внутрішня система забезпечення якості, що включає критерії, правила і процедури оцінювання педагогічної діяльності педагогічних працівників та здобувачів освіти, управлінської діяльності керівних працівників закладу освіти, систему та механізм забезпечення академічної доброчесності, інклюзивного навчання тощо. Проте повинна визнати, що моніторинг освітньої діяльності протягом 2021-2022 року здійснювався лише частково. Цього навчального року адміністрацією навчального закладу здійснювалося вивчення системи роботи лише вчителів, що атестувалися (3 педагога), протягом навчального року вивчався стан ведення класних журналів, щоденників, здійснювалася перевірка ведення зошитів з української мови у 9-11 класах, з англійської мов у 9, 10, 11 класах, з математики у 3,4, 10 класах. На основі перевірки складені аналітичні довідки, що підшиваються та зберігаються.

 Адміністрація закладу постійно вивчає потреби учнів та працівників, готує і доводить до відома засновника запити для задоволення потреб закладу освіти та відстежує їх реалізацію.

Для успішної роботи та конструктивної взаємодії здобувачів освіти, їх батьків, педагогічних та інших працівників закладу освіти важливе значення має створення сприятливого психологічного клімату у колективі. Психологічний клімат у закладі освіти є визначальним чинником для створення комфортних умов для здобувачів освіти та педагогічних працівників. Результати анкетування, проведенні у листопаді, свідчать в загальному про сприятливий психологічний клімат у колективі.

Однією з важливих складових управлінського процесу є безумовне виконання вимог статті 30 Закону України «Про освіту», яка визначає перелік обов’язкової інформації, яку заклад має оприлюднювати. У нашому навчальному закладі створений та активно функціонує офіційний сайт, де є відкритий доступ до вищезгаданої публічної інформації, що знаходиться у рубриці «Прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти». Сайт закладу постійно оновлюється, висвітлює події, які відбуваються у житті школи, є одним із інструментів організації дистанційного навчання. Шкільне життя навчального закладу висвітлюється також на офіційній Facebook-сторінці закладу, що є більш популярною серед учнів та батьків.

Кадрова політика закладу спрямована на забезпечення закладу освіти кваліфікованими педагогічними та іншими працівниками. Протягом 2021-2022 н. р. заклад освіти був забезпечений кадрами на 100%, серед них психолог, педагог-організатор, 6 асистентів учителя.         

 

Рівень педагогічної майстерності

«Спеціаліст вищої категорії» – 3 (12,5 %)

«Спеціаліст І категорії» – 8 (33,3 %)

«Спеціаліст ІІ категорії» – 3 (12,5 %)

«Спеціаліст» – 5 (20,8 % )

«Молодший спеціаліст» - 5 (20,8 %)

«Старший учитель» – 2 (8,3 %)

«Відмінник освіти України» – 2 (8,3 %)

          

 

 

 

Педагогічний стаж педагогічних працівників

№ п/п

Стаж роботи

Учителі

1

до 3-х років

1

2

4-10 років

-

3

11-20 років

10

4

Понад 20 років

13

 

Віковий склад педагогічних працівників

№ п/п

Вік педагогічних працівників

Учителі

1

до 30 років

-

2

31-40 років

5

3

41-50 років

6

4

51-60 років

10

5

61 і більше років

3

        

 

Підвищення педагогічної майстерності у 2021-2022 навчальному році

 

№ п/п

Вид діяльності

Учителі

1

Курсова перепідготовка на базі ___ОІППО

 

2

Атестація (всього)

у тому числі:

- підтвердили кваліфікаційну категорію

- не підтвердили кваліфікаційну категорію

- підвищили кваліфікаційну категорію

- підтвердили педагогічне звання:

             «старший вчитель»

             «учитель-методист»

- встановлено педагогічне звання

             «старший учитель»

- не підтверджено педагогічне звання «старший учитель»

3

 

2

 

1

 

-

 

 

 

-

 

У ході атестації педагогічних працівників було проведено тижні педагогічної майстерності вчителів, де педагоги демонстрували свої надбання, ділилися досвідом роботи з колегами.

Підтвердили кваліфікаційну категорію Шевчук С.О. (підтверджено тарифний розряд 11), Відющенко Л.М. (підтверджено тарифний розряд 11).

Встановлено кваліфікаційну категорію Редчиць Н.В. (спеціаліст ІІ категорії).

Адміністрація навчального закладу сприяє підвищенню кваліфікації педагогічних працівників, розроблений перспективний план підвищення кваліфікації та план підвищення кваліфікації на рік. Планові курси педагогічні працівники проходять на базі Донецького  ОІППО, педагоги закладу освіти є активними членами вебспільноти освітян, працюючи на таких платформах, як «Всеосвіта», «На урок», «Прометеус», «Едера» тощо, де проходять курси, беруть участь у семінарах та конференціях, розміщують власні методичні матеріали, створюють тести для перевірки рівня навчальних досягнень учнів.

При проведенні атестації адміністрація школи приділяє належну увагу моральному заохоченню педагогічних працівників, представляючи їх до нагородження грамотами різного рівня.

Як директор школи у роботі з працівниками дотримуються партнерського стилю керівництва. Проблеми обговорюються й виробляються різні варіанти рішення, з них обирається найбільш оптимальний, затверджується і в подальшому здійснюється. Основними формами спілкування є наради, індивідуальні бесіди, інформування. Контроль здійснюється не заради пошуку винних, а заради позитивного кінцевого результату. На моє переконання, завдяки такому стилю керівництва у школі залишається мінімум агресивності, наявне творче вирішення справ; переважають такі методи керівництва як порада, особистий приклад, похвала; ставлення до людей – шанобливе, вимогливість поєднується із справедливістю, спілкування ввічливе, поважливе. У зв'язку з цим я надаю колегам більше самостійності, відповідно їхній кваліфікації і характеру роботи, створюю необхідні умови для самореалізації. У кожному зі своїх підлеглих бачу, насамперед, особистість у всьому розмаїтті її людських якостей і властивостей.

Висловлюю щиру подяку за співпрацю: учням – за бажання вчитися, учителям — за творчість, за любов до своєї професії; батькам — за допомогу, розуміння, підтримку і сподіваюсь на подальшу плідну співпрацю; технічному персоналу за їх щоденну працю, за чистоту в навчальному закладі та на території школи. Я вірю в наш навчальний заклад, захоплююся його талановитими особистостями: учнями, вчителями, випускниками, які примножують справу нашого навчально-виховного комплексу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано