Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Галина Михайлюк: В Україні давно назріло питання запровадження кримінальної відповідальності за насильницьку депортацію наших громадян

Дата: 03.03.2023 10:49
Кількість переглядів: 449

Фото без опису

Народні депутати парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності разом з ученими та громадськістю підготували законопроєкт №8326, положення якого пропонують встановити кримінальну відповідальність за насильницьку депортацію українців, що триває з 2014 року.

Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк.

«Питання про запровадження кримінальну відповідальність за насильницьку депортацію українців давно назріло, а з початком повномасштабної агресії РФ, на жаль, це явище стало системним і має масовий характер. У документі пропонується передбачити позбавлення волі на термін від 7 до 10 років, якщо особу насильно вивезено. Якщо такі дії було вчинено стосовно двох чи більше осіб або щодо дитини, то це каратиметься від 8 до 12 років», - поінформувала парламентарій.

Вона додала, що фізично притягнути до відповідальності злочинців, більшість із яких громадяни РФ, буде вкрай складно. Проте заочне засудження і подальший міжнародний розшук таких осіб призведе до розуміння потенційними злочинцями того факту, що вони назавжди будуть невиїзними й це може стати попереджувальним заходом для них.

«Ми отримали висновки від офісу генпрокурора, СБУ, Міністерства внутрішніх справ, наукових закладів, академії СБУ, університетів при МВС, секретаріату уповноваженого з прав людини тощо стосовно пропозицій чи зауважень до цього законопроєкту. Ми детально їх обговорили, оскільки для нас дуже важливо не просто ухвалити законопроєкт і на законодавчому рівні передбачити відповідальність. Ми прагнемо, щоб норми ефективно допомагали діяльності правоохоронних органів», - наголосила політикиня.

За її словами, надалі ще будуть уточнюватися формулювання певних положень цього законопроєкту, а наступного тижня його розглядатиме Комітет.

«Сподіваюся, що вже в березні документ буде винесено на перше читання. Крім того, це питання буде врегульоване у Кримінальному кодексі України», - сказала народна депутатка.

Вона також поінформувала, що у парламенті вже є законодавчі ініціативи, які стосуються примусової мобілізації українських громадян, адже РФ мобілізує їх у свої воєнні формування та примушує воювати проти ЗСУ.

«Насправді світова практика щодо того жаху, який коїться на окупованих територіях, відсутня, оскільки такі нелюдські заходи в глобальних масштабах майже не застосовувалися. Лише РФ вдається до таких цинічних злочинів», - підсумувала політикиня.

 

Джерело: Офіційний вебпортал парламенту України (Верховної Ради України)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано