A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

  ФАКТОРИ РИЗИКУ  ПРИ  ІНСУЛЬТІ

Дата: 05.09.2023 09:24
Кількість переглядів: 110

              Фото без опису            

   Інсульт виникає, коли в мозку людини унеможливлюється кровообіг. Клітини мозку можуть загинути через зменшення кровотоку та нестачу кисню. Найкращий спосіб зменшити ризик хвороби — це профілактика. 

Знизити ризик інсульту можна, якщо контролювати фактори, що спричиняють хворобу. Ризик інсульту зростає зі збільшенням кількості та тяжкості факторів ризику

Основними факторами ризику інсульту є: 

  • Вік. Інсульт зустрічається у всіх вікових групах, проте ризик захворювання збільшується у віці від 55 до 85.
  • Стать. Чоловіки мають більший ризик інсульту в молодому та середньому віці, але більше жінок помирає від інсульту в старшому віці.
  • Сімейна історія хвороби. Члени сім’ї можуть мати генетичну схильність до факторів ризику інсульту: діабету, гіпертонії тощо.
  • Високий кров’яний тиск / гіпертонія. Гіпертонія призводить до збільшення ризику інсульту у віці до 80 років у 2-4 рази. Артеріальний тиск 140/90 і вище може пошкодити кровоносні судини (артерії), які постачають кров в головний мозок. .  
  • Хвороби серця. Ішемічна хвороба серця, дефекти клапанів, фібриляція передсердь та збільшення однієї з камер серця можуть призвести до утворення тромбів, що можуть розірватися і закупорити судини в мозку. Захворювання серця є другим за важливістю фактором ризику інсульту та основною причиною смерті серед тих, хто вижив після інсульту.
  • Діабет. Викликає деструктивні зміни в судинах у всьому тілі, зокрема у мозку. Якщо рівень глюкози у крові високий під час інсульту, тоді пошкодження мозку, зазвичай, є більш серйозним, ніж коли глюкоза в крові в нормі. Люди з цукровим діабетом схильні до більшого ризику інсульту, ніж люди без діабету. Контролюйте свій рівень цукру в крові — для цього звертайтесь до сімейного лікаря для призначення певних аналізів
  • Куріння. Куріння сигарет подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує вірогідність геморагічного інсульту в 4 рази. Вони підвищують ризик розвитку цілої низки захворювань, у тому числі серцево-судинних, цукрового діабету, може стати причиною підвищеного тиску та підвищити ризики інсульту.
  • Висока кількість еритроцитів
  • Значне збільшення кількості еритроцитів згущує кров та підвищує ймовірність утворення тромбів. Це збільшує ризик інсульту. Відвідуйте лікаря та своєчасно здавайте кров на аналіз за призначенням.
  • Дисбаланс холестерину та ліпідів у крові
  • Високий рівень холестерину може сприяти потовщенню або затвердженню артерій (атеросклерозу), спричиненому накопиченням бляшок. Накопичення бляшок на внутрішній стороні стінок артерій може зменшити приплив крові до мозку. Інсульт виникає, якщо кровопостачання мозку припиняється. Коли холестерин накопичується в судинах, він призводить до атеросклерозу. Атеросклероз є основною причиною звуження судин, що призводить як до інфаркту, так і до інсульту.
  • Фізична бездіяльність та ожиріння. Ожиріння та бездіяльність призводять до  гіпертонії, діабету та серцевих захворюваннь. Вони підвищують ризик розвитку цілої низки захворювань, у тому числі серцево-судинних, цукрового діабету, може стати причиною підвищеного тиску та підвищити ризики інсульту.
  • Вживання алкоголю, куріння, харчування, фізична активність
  • Відмовтесь від алкоголю та тютюну повністю, обирайте здорове та збалансоване харчування. Не менш важливо мати достатню кількість на день фізичної активності: ходіть пішки, гуляйте на свіжому повітрі, робіть кардіо та гімнастичні справи. 
  • Інсульт може статися у будь-якому віці, але ризик інсульту збільшується, якщо у вас є певні фактори ризику. Деякі фактори ризику інсульту можна змінити чи контролювати, а інші, на жаль, ні.

    • Ожиріння та надмірна вага
     кожної людини залежить, наскільки вона готова змінити своє життя, аби наблизитися до щасливого довголіття. 

 

 Добропільська філія ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано