Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Всесвітній день боротьби з ожирінням

Дата: 10.10.2023 12:23
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

 

11 жовтня за ініціативи Всесвітньої федерації ожиріння, що має офіційні відносини з ВООЗ, починаючи з 2015р. щорічно проводять Всесвітній день боротьби з ожирінням. Мета Дня – стимулювати та підтримувати заходи, що допоможуть людям досягти та утримувати здорову вагу та скасувати світову кризу ожиріння. На кінець 2021 року приблизно 25 % дорослих жителів України мали надмірну вагу, і багато хто сприймає таку ситуацію лише як косметичний дефект.        Однак ожиріння — це важлива медична й соціальна проблема, котра призводить до багатьох патологічних станів та хвороб. На жаль, проблема стосується і дітей, яким вона значно псує якість життя та здоров’я у юному віці. ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює мільйони людей. В останні десятиліття у багатьох країнах підвищився рівень життя, змінилася структура харчування, збільшилося споживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жиру і з низьким вмістом клітковини. Все це сприяє споживанню надлишкової енергії, а значить, і поширенню ожиріння серед все більшої кількості людей.

Основною причиною ожиріння та зайвої ваги вчені вважають енергетичний дисбаланс між споживаними та витраченими калоріями. Надлишок калорій від з’їденого використовується для синтезу жиру, який відкладається в жирових депо. Поступово жирові депо збільшуються, маса тіла неухильно зростає.

Причини ожиріння :

  • генетичний чинник, спадкова схильність до зайвої ваги;
  • соціальні процеси, стресові стани;
  • малоактивний спосіб життя;
  • незбалансована дієта з перевагою жирів та вуглеводів;
  • травми або пухлини головного мозку;
  • психологічні та психіатричні розлади;
  • розлади у функції ендокринних залоз (підшлункової, щитоподібної тощо).

Загалом будь-який стан, за якого надходження калорій із їжею переважає енергетичні витрати організму, призводить до збільшення ваги понад норму.

Людям з надлишковою вагою загрожує більша кількість хвороб, ніж людям з нормальною масою тіла.

            Поширені захворювання, які приносять із собою зайві кілограми: серцево-судинні  захворювання, цукровий діабет 2 типу, синдром нічного апное (зупинка дихання), збій у гормональній  системі, метаболічні розлади, подагра; жовчнокам’яна хвороба, патологія суглобів, артроз колінних та стегнових суглобів, хвороби печінки (у дітей навіть легкий ступінь ожиріння може призвести до жирової хвороби печінки), порушень психологічного  здоров’я,

Профілактика ожиріння :

  • збалансоване харчування;
  • регулярне приймання їжі, краще дрібними порціями 5–6 разів на добу;
  • обмеження вживання алкоголю;
  • активний спосіб життя;
  • контроль водного балансу.
  • контроль стану здоров’я, артеріального тиску, цукру в крові.

Щоб схуднути без шкоди для здоров’я, потрібен час. Швидка втрата маси тіла незабаром знову призведе до її зростання. Знижувати вагу слід поступово: на 0,5-1,0 кг на тиждень, не швидше ніж на 3-4 кг на місяць.

             Пам’ятайте, що їжа повинна бути  ліками, а не ліки їжею!!!

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано