Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

ПОВІДОМЛЕННЯ про оприлюднення Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту документа державного планування місцевого рівня «Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік»

Дата: 04.12.2023 13:01
Кількість переглядів: 78

Фото без опису

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки

проєкту документа державного планування місцевого рівня «Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік».

На виконання Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» з метою одержання та врахування пропозицій і зауважень громадськості Шахівська сільська військова адміністрація Покровського району Донецької області оприлюднює Заяву про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту документа державного планування місцевого рівня «Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік». В умовах воєнного стану та проведення воєнних дій з текстом Заяви можна ознайомитися на офіційному сайті  Шахівської сільської військової адміністрації за посиланням: https://shahivska-gromada.gov.ua/news/

            Усі зауваження та пропозиції приймаються від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань у письмовій формі по 11.12.2023 року включно:

- на поштову  адресу: 85050 Донецька обл., Покровський р-н, с. Шахове, вул. М. Ф. Чернявського, буд. 14 .

- на електронну адресу: shahivska.va@dn.gov.ua

         Зауваження та пропозиції, отримані після встановленого строку не розглядаються.

 

 

ЗАЯВА

про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту документа державного планування місцевого рівня

«Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік».

1.ЗамовникШахівська сільська військова адміністрація Покровського району Донецької області

адреса: 85050 Донецька обл., Покровський р-н, с. Шахове, вул. М. Ф. Чернявського, буд. 14

e-mail: shahivska.va@dn.gov.ua

2.Вид та основні цілі документа державного планування, його зв'язок з іншими документами державного планування.

Відповідно до п. 3 частини першої статті 1 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» документи державного планування - стратегії, плани, схеми, містобудівна документація, загальнодержавні програми, державні цільові програми та інші програми і програмні документи, включаючи зміни до них, які розробляються та/або підлягають затвердженню органом державної влади, органом місцевого самоврядування.

Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік (далі - Програма) – документ державного планування місцевого рівня, що затверджується начальником Шахівської сільської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

Враховуючи умови воєнного стану в Україні, Програма визначає сукупність взаємоузгоджених завдань і заходів, що будуть реалізовуватися з метою вирішення нагальних проблем та досягнення стратегічних цілей розвитку громади у 2024 році.

Цілі Програми:

Ціль 1. Оновлена, конкурентоспроможна економіка

Ціль 2. Якість життя та людський розвиток

Ціль 3.Ефективне управління та безпека в умовах зовнішніх і внутрішніх викликів

Ціль 4. Екологічна безпека та збалансоване природокористування

У період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 №64 «Про введення воєнного стану в Україні», розроблення та затвердження програм економічного і соціального розвитку областей, районів, міст на наступний рік здійснюється відповідно до положень чинного законодавства, зокрема законів України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» від 23.03.2000 №1602-ІІІ (зі змінами), «Про засади державної регіональної політики» (зі змінами, внесеними згідно із Законом №2389-IX від 09.07.2022), «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 №389-VIII (зі змінами), «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України» від 15.03.2022 №2134-ІХ, відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 №252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» (щодо особливостей формування та виконання місцевих бюджетів, затвердження/внесення змін до місцевих (цільових) програм).

Програма враховує основні пріоритети розвитку громади, містить конкретні завдання щодо підвищення ефективності використання наявного природного, виробничого і трудового потенціалів, ґрунтується на комплексі місцевих галузевих програм, законодавчих та нормативних актів з питань державної економічної політики.

У Програмі  враховані положення документів державного планування, які діють на державному та регіональному рівнях:

 Указ Президента України від 30 вересня 2019 року № 722/2019 щодо Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року;

 Програма діяльності Кабінету Міністрів України (затверджена постановою Верховної Ради України від 04 червня 2020 року № 665-IX);

 Державна стратегія регіонального розвитку на 2021–2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 №695;

 Національна економічна стратегія на період до 2030 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2021 року № 179;

Стратегія людського розвитку, затвердженої Указом Президента України від 02 червня 2021 року № 225/2021;

Національний планом управління відходами до 2030 року, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 117-р

Стратегія розвитку Донецької області на період до 2027 року, затвердженою розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації 17.02.2020 № 147/5-20;

Регіональна програма моніторингу стану довкілля  в Донецькій області, затвердженою розпорядженням голови обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 13.01.2020 № 20/5-20);

Міжвідомча регіональна програма «Екологічна просвіта та інформування для сталого розвитку Донеччини на 2020-2025 роки», затвердженою розпорядженням голови обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 13.01.2020 № 21/5-20).

Заходи Програми перекликаються з цілями місцевих програм, таких як

Заходи Програми перекликаються з цілями місцевих програм:

«Стратегія розвитку Шахівської сільської об’єднаної територіальної  громади на 2019-2025 роки»;

«Розвиток інфраструктури та комплексного благоустрою Шахівської сільської територіальної громади на 2022-2024 роки»;

«Програма стимулювання та підтримки спортивних танців на території Шахівської ОТГ»;

«Програма стимулювання розвитку неолімпійської спортивної дисципліни «Козацький двобій на 2022-2025 рік»;

«Програма безоплатного поховання померлих (загиблих) військовослужбовців, учасників бойових дій, внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) та /або евакуйованих осіб»;

«Програма з підготовки кадрів Шахівської сільської ради на 2021-2027 роки»;

«Програма обдаровані діти»;

«Програма національно-патріотичного виховання».

Виконання програми забезпечується за рахунок  доходів бюджету  Шахівської сільської територіальної громади.

3.Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля

Для реалізації окремих видів діяльності та розміщення певних об’єктів законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля в частині визначення можливих ділянок їх розміщення та дотримання планувальних обмежень, що такі об’єкти можуть створювати (санітарно-захисні і охоронні зони) з дотриманням режимів господарської діяльності в їх межах, що визначаються законодавством України та низкою нормативно-правових актів у сфері забезпечення норм санітарної гігієни та охорони навколишнього природного середовища.

Напрями діяльності Програми реалізуються через здійснення конкретних заходів. Серед цих заходів можуть бути заходи, які відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» підлягатимуть оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності. Для таких заходів має бути здійснена процедура оцінки впливу на довкілля.

4.Ймовірні наслідки

а) для довкілля:

У процесі здійснення СЕО мають бути оцінені ймовірні наслідки реалізації Програми. Зокрема, мають бути оцінені наслідки для таких складових довкілля: атмосферне повітря, водні ресурси, відходи, земельні ресурси, біорізноманіття та рекреаційні зони, наслідки для здоров'я населення.

б) для територій з природоохоронним статусом:

Під час здійснення СЕО, варто оцінити ймовірні наслідки впливу впровадження заходів Програми на території та об'єкти природно-заповідного фонду, їх охоронні зони, землі природно-заповідного фонду України, території та об'єкти, що мають особливу екологічну, наукову і естетичну цінність та об'єкти комплексної охорони.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, відсутні.

5.Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі   якщо документ державного планування   не буде затверджено.

Зважаючи на комплексність завдань проєкту Програми, яка обумовлюється необхідністю виконання стратегічних цілей Програми, потрібно розглянути виправдані альтернативи планованих рішень. Запропонований проєкт Програми слід розглядати як найсприятливіший. В процесі здійснення стратегічної екологічної оцінки також потрібно розглянути «нульову» альтернативу (опис та оцінка ситуації у випадку незатвердження Програми).

Найбільш ймовірними є оптимістичний та реалістичний сценарії розвитку. Саме тому, в разі потреби, виправдані альтернативи мають бути розглянуті в межах цих сценаріїв.

6.Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Основною метою СЕО є оцінка можливої реакції навколишнього природного середовища на прямий чи опосередкований вплив людини, вирішення завдань раціонального природокористування у відповідності з очікуваним станом природного середовища. Для здійснення СЕО буде використана інформація про поточний стан довкілля, основні екологічні проблеми; статистична інформація; інформація, що включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проєкту; інша доступна інформація.   

7.Заходи,  які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом'якшення негативних наслідків на довкілля, визначені законодавством та нормативно-правовими актами України. Законом встановлено, що використання природних ресурсів здійснюється з додержанням обов'язкових екологічних вимог:

а) раціонального і економного використання природних ресурсів на основі широкого застосування сучасних технологій;

б) здійснення заходів щодо запобігання негативному впливу на стан навколишнього природного середовища;

в) здійснення заходів щодо відтворення відновлюваних природних ресурсів;

г) застосування методів поліпшення якості природних ресурсів, які забезпечують охорону навколишнього природного середовища і безпеку здоров'я населення;

д) збереження територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також інших територій, що підлягають особливій охороні;

е) здійснення господарської та іншої діяльності без порушення екологічних прав інших осіб;

є) здійснення заходів щодо збереження збереження і невиснажливого використання біологічного різноманіття.

8.Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку

Звіт про СЕО складається відповідно до статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» і містить інформацію про характер проєктних рішень з урахуванням сучасних знань і методів оцінювання.

9.Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження і пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки  документа державного планування «Програма економічного і соціального розвитку Шахівської сільської територіальної громади на 2024 рік», подаються до  Шахівської сільської військової адміністрації

за адресою: вул. М. Ф. Чернявського, буд. 14, с. Шахове Покровського району Донецької області, 85050,

aбо на електронну адресу: shahivska.va@dn.gov.ua.

Контактна особа: спеціаліст сектору містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та екології  ВОЄВОДА Оксана   

тел.050-825-43-44.

Строк подання зауважень та пропозицій до заяви буде тривати з 30 листопада 2023 року по  11 грудня 2023 року включно.

Пропозиції та зауваження, подані після встановленого терміну, не розглядаються.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано