Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Декларування  доходів громадян у 2024 році: на «гарячій лінії» в Олександрівській ДПІ

Дата: 30.01.2024 08:54
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

 

 

Днями  в  приміщені  Центру обслуговування платників Олександрівської ДПІ  ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян у 2024 році». На запитання платників відповідала старший державний інспектор ДПІ Валентина Гаврик.

Пропонуємо вашій увазі  деякі із запитань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку, а саме:

 

Питання: Хто зобов’язаний подати податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі Податкова декларація) виникає у платників податків при отриманні:  доходів від особи, яка не є податковим агентом; іноземні доходи;  доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що  обрали  спрощену систему оподаткування; від здійснення незалежної професійної діяльності.

Також зобов’язані подати податкову декларацію: іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України і мають відобразити у  декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи; платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

 

Питання: В який спосіб платник може подати податкову декларацію про отримані доходи?

Відповідь: Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі  податкової декларації: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

 В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків де розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість  часткового автоматичного заповнення податкової декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Вхід до Електронного кабінету здійснюється через офіційний вебпортал ДПС за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua.

 

Питання: Нова форма податкової декларації, що змінилось?

Відповідь:  З 01.01.2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення, затверджені наказом Міністерством фінансів України від 28.08.2023 №467. Нова форма податкової декларації передбачає відокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб при визначенні мінімального податкового зобов’язання фізичними особами-підприємцями (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах  земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Також змінився порядок розрахунку суми податку, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку.

 

Питання: Які строки подання податкової декларації?

Відповідь: Граничні строки подання податкової декларації у 2024 році: фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування),  фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та  громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації – до 01 травня 2024;  резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду; фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня 2024 року (включно).

Під час спілкування було наголошено, що для зручності платників податків у Центрі обслуговування платників облаштовано робоче місце з доступом до мережі інтернет, де можна заповнити та подати податкову звітності в електронному вигляді. 

Центр обслуговування платників Олександрівська ДПІ працює з понеділка по п’ятницю з 08.30 до 17.00, перерва з 12.30 до 13.00, вихідні дні субота-неділя, за адресою: смт Олександрівка, площа Незалежності, 3,  контактний телефоном для довідок 0950580489.

Звернули також увагу на можливість попереднього запису на зручний день та час  – «Електронна черга»  через Контакт-центр ДПС за телефоном 0800501007.

 

Кожному платнику податків, який зателефонував на «гарячу лінію», було надано повну та вичерпну відповідь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано