Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

АМІАКОПРОВІД, УМОВИ ЙОГО БЕЗПЕЧНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ. ОБМЕЖЕННЯ У ВИКОРИСТАННІ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК, РОЗТАШОВАНИХ У МЕЖАХ ОХОРОННОЇ ЗОНИ АМІАКОПРОВОДУ

Дата: 01.04.2024 09:31
Кількість переглядів: 92

 

 

По території Покровського району протяжністю 17 км проходить магістральний аміакопровід Тольяті-Горлівка-Одеса. Трубопровід прокладено підземно на глибині не менш 1,4 м (до верху труби).

Аміакопровід обслуговує Придніпровське управління магістрального аміакопроводу державного підприємства «Укрхімтрансаміак», яке знаходиться за адресою:

64600 м. Лозова Харківської обл., вул. Свободи 53

Контактні телефони цілодобово: 0-800-301-600 (безкоштовно), +380503921581, (04873)42405

 

Магістральний аміакопровід Тольяті-Горлівка-Одеса має діаметр 273 мм і проходить по землях Шахівської територіальної громаді. До складу об‘єктів магістрального аміакопроводу, належать:

- лінійна частина аміакопроводу з запірною арматурою ;

- лінії електропередачі;

- лінії та споруди технологічного зв'язку, засоби автоматики і телемеханіки магістральних аміакопроводів, установки електрохімічного захисту трубопроводу від корозії;

- розпізнавальні та сигнальні знаки місцезнаходження аміакопроводу;

- інші об'єкти, що забезпечують безпеку та надійну експлуатацію магістрального аміакопроводу.

На місцевості траса аміакопроводу по всій протяжності закріплена розпізнавальними та інформаційними знаками:

- кілометрові знаки - встановлені через кожний кілометр удовж траси аміакопроводу на залізобетонних стовпчиках. Стовпчики висотою 1,5 – 2,0 м (над поверхнею землі) пофарбовані чергуванням смуг жовтого і чорного кольору, на них розміщені знаки позначення траси – на жовтому фоні значення кілометражу (від 67/68 до 78/79). Для візуального пошуку необхідних дільниць з повітря, таблички з вказаним кілометражем встановлені з невеликим нахилом до горизонталі.

- знаки кутів повороту – встановлені на поворотах траси аміакопроводу. Також встановлені на пофарбованих залізобетонних стовпчиках і виконані аналогічно кілометровим.

- знаки закріплення траси кабелю зв’язку – пофарбовані залізобетонні стовпчики та стовпчики з полімерних матеріалів. Встановлені удовж траси кабелю зв’язку, на перетині з іншими комунікаціями.

- інформаційні знаки – встановлені на всіх наземних спорудах аміакопроводу. Мають жовтий фон, на якому вказані правила поведінки у разі відчуття запаху аміаку і повідомлення про місцезнаходження, контактні телефони експлуатуючої організації.

- попереджувальні знаки – у місцях перетинання трубопроводу із автомобільними шляхами на відстані 300 м від осі трубопроводу встановлені знаки «Зупинку заборонено».

Для забезпечення безпечної експлуатації об‘єктів магістрального аміакопроводу, а також для забезпечення безпеки населення на прилеглих територіях, аміакопроводу встановлена охоронна зона у розмірі 500 м від осі трубопроводу з кожного боку.

Земельні ділянки, розташовані в охоронній зоні об‘єктів аміакопроводу, не вилучаються у їх власників або користувачів, а використовуються з обмеженнями відповідно до Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів». Зазначені обмеження для власників та користувачів земельних ділянок встановлені на провадження ними господарської діяльності в межах всієї охоронної зони аміакопроводу. Площі, на які поширюється обмеження у використанні земельних ділянок:

Шахівська територіальна громада всього - 1630 га

-Золотоколодязьний старостинський округ - 1110 га;

-Шахівська сільська рада - 520 га.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів» для аміакопроводів встановлено два види обмеження у використанні земельних ділянок: загальний і особливий.

Власники та користувачі земельних ділянок при здійсненні ними господарської та іншої діяльності на землях охоронних зон об'єктів магістральних аміакопроводів зобов'язані

дотримуватися цих обмежень під час здійснення господарської діяльності відповідно до вимог чинного законодавства.

До загальних обмежень, що діють в охоронній зоні магістрального аміакопроводу, належить заборона:

· пошкоджувати та розбирати об‘єкти магістрального аміакопроводу;

· розбирати і руйнувати водопропускні, берегоукріплювальні, земляні та інші споруди, що захищають об'єкти магістрального аміакопроводу від руйнування, а прилеглу територію і навколишню місцевість - від аварійного розливання аміаку;

· переміщувати, руйнувати та пошкоджувати в будь-якій спосіб знаки закріплення магістрального аміакопроводу на місцевості, пошкоджувати або руйнувати його лінійну частину, засоби електрохімічного захисту від корозії, запірну арматуру, засоби технологічного зв'язку і лінійної телемеханіки, інші складові магістрального аміакопроводу;

· проникати на об‘єкти магістрального аміакопроводу, відчиняти люки, хвіртки і двері не обслуговуваних підсилюючих пунктів кабельного зв'язку, огорож вузлів лінійної арматури, станцій катодного і дренажного захисту, лінійних і оглядових колодязів та інших лінійних споруд, відкривати і закривати запірну арматуру, вимикати і вмикати засоби зв'язку, енергозабезпечення і телемеханіки магістрального аміакопроводу;

· кидати у річках і водоймах якорі, проходити із закинутими якорями, ланцюгами, лотами, волокушами і тралами;

· перешкоджати проїзду аварійної та спецтехніки підприємства аміакопроводу.

До особливих обмежень, що діють в охоронній зоні магістрального аміакопроводу, належить заборона:

· будувати житлові та дачні будинки, виробничі чи інші будівлі та споруди, громадські будівлі;

· розміщувати автозаправні та автогазозаправні станції і склади пально-мастильних матеріалів;

· будувати гаражі та автостоянки, садові, дачно-садові та громадські споруди, автомобільні дороги I - V категорії та залізниці;

· влаштовувати звалища, виливати розчини кислот, солей та лугів, а також інших речовин, що спричиняють корозію;

· розміщувати спортивні майданчики, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту, організовувати заходи, пов'язані з масовим скупченням людей;

· будувати огорожі для відокремлення земельних ділянок приватної власності, лісових ділянок, садів, виноградників тощо;

· зберігати сіно і солому, розбивати польові стани і табори для худоби, розміщувати пересувні та стаціонарні пасіки;

· висаджувати багаторічні насадження;

· облаштовувати цвинтарі, скотомогильники;

· переорювати (руйнувати) під‘їзні шляхи та відомчі технологічні дороги до об’єктів магістрального аміакопроводу;

· розводити вогонь і розміщувати відкриті або закриті джерела вогню.

Особливості провадження господарської та іншої діяльності на землях охоронних зон об'єктів магістральних аміакопроводів:

Фізичні та юридичні особи, власники та користувачі земельних ділянок при провадженні господарської та іншої діяльності на землях охоронної зони об'єктів магістрального аміакопроводу зобов'язані дотримуватися особливого режиму їх використання та встановлених обмежень, не пошкоджувати розпізнавальні та сигнальні знаки місцезнаходження трубопроводу та його об'єктів і споруд, а також дотримуватися інших обмежень, встановлених нормативно-правовими актами для земель охоронних зон.

Розчищення просік і лісових ділянок у межах охоронної зони об'єктів магістрального аміакопроводу слід здійснювати за письмовим погодженням Придніпровського управління ДП «Укрхімтрансаміак».

Власники та користувачі земельних ділянок зобов'язані безперешкодно допускати працівників підприємства для здійснення контролю технічного стану об'єктів магістрального аміакопроводу та виконання планових і аварійно-відновлювальних робіт.

Власники та користувачі земельних ділянок, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані сприяти працівникам, що обслуговують аміакопровід під

час виконання ними планових і аварійно-відновлювальних робіт.

Обмеження на використання земельних ділянок у межах земель охоронної зони аміакопроводу встановлюються і діють постійно з дня введення аміакопроводу в експлуатацію.

Вимоги до проведення будівельних, ремонтних, земляних та інших робіт в охоронній зоні магістрального аміакопроводу:

Будівельні, ремонтні, земляні, геологорозвідувальні, бурові, вибухові, гірничі та днопоглиблювальні роботи на земельних ділянках, розташованих в охоронній зоні, у місцях, де магістральний аміакопровод проходить через водні об'єкти, болота, торфорозробки та місця видобутку корисних копалин, а також всі інші роботи, пов'язані з розробкою ґрунту на глибину більше 30 сантиметрів на таких земельних ділянках, проводяться лише на підставі письмового погодження з ПУМА ДП «Укрхімтрансаміак».

Підприємства, комунікації яких розміщені в одному технічному коридорі з магістральним аміакопроводом або вони пересікають магістральний аміакопровід, до проведення земляних робіт в охоронній зоні магістрального аміакопроводу повинні одержати письмову згоду власника аміакопроводу відповідно до пункту 12 Правил охорони магістральних трубопроводів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року № 1747. До початку роботи в охоронній зоні магістрального аміакопроводу і його об'єктів підприємство повинно розробити заходи, що забезпечують безпеку виконання робіт і цілість об'єктів діючого магістрального аміакопроводу.

 

Управління ДП «Укрхімтрансаміак» має право:

а) при проведенні капітальних та інших планових робіт:

· облаштовувати під'їзні шляхи та пересуватися будь-якими видами транспорту і спеціальної техніки на об'єкти магістрального аміакопроводу для його технічного обслуговування, проведення ремонтних робіт згідно із схемами під'їздів, погодженими з власниками або користувачами земельних ділянок;

· копати шурфи на земельних ділянках, розташованих в охоронній зоні магістрального аміакопроводу, для перевірки якості ізоляції об'єктів магістрального трубопроводу і стану засобів їх електрохімічного захисту від корозії та проводити інші земляні роботи, необхідні для забезпечення нормальної експлуатації об'єктів магістрального трубопроводу, за умови повідомлення про це власників або користувачів земельних ділянок не менш як за три дні до початку робіт та приведення цих земельних ділянок у стан, придатний для подальшого використання за призначенням;

· виконувати ремонтні роботи на об'єктах магістрального аміакопроводу, розміщених у межах рибогосподарських водойм, слід заздалегідь погоджувати з місцевими органами рибоохорони, за винятком робіт, необхідність виконання яких викликана аварійною ситуацією на цих об'єктах;

· здійснювати технологічну розчистку (облаштовувати просіку) від чагарників та деревостанів лінійної частини магістрального трубопроводу до 10 метрів від його осі з кожного боку з метою запобігання негативній дії шкідливих факторів на магістральній трубопровід та з метою захисту лісів без попереднього погодження з лісокористувачами та відповідними органами нагляду і контролю.

б) у разі аварії або загрози її виникнення (аварійної ситуації) без попереднього погодження з власниками або користувачами земельних ділянок, без отримання відповідних дозволів і погоджень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування мають право:

· безперешкодно проїжджати до місця аварії (аварійної ситуації) для виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

· здійснювати облаштування ґрунтових комор та інших тимчасових споруд з подальшою рекультивацією землі;

· проводити земляні та інші роботи для негайної локалізації аварій (аварійних ситуацій), ліквідації наслідків або відвернення їх загрози.

 

Відповідальність в разі пошкодження або руйнування об‘єктів аміакопроводу:

Юридичні та фізичні особи, винні в порушенні законодавства України про правовий режим

земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів, несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Вжиття заходів дисциплінарної, цивільно-правової, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від відшкодування заподіяної шкоди.

За пошкодження об’єктів магістрального аміакопроводу технологічно пов’язаних з ними об’єктів, споруд , засобів обліку , автоматики, телемеханіки, зв’язку , сигналізації, а також незаконне втручання в роботу технологічного обладнання передбачена кримінальна відповідальність за ст.292 Кримінального Кодексу України.

 

Встановлені обмеження у використанні земельних ділянок в охоронних зонах аміакопроводу у цьому оголошенні зазначені відповідно до вимог Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об‘єктів магістральних трубопроводів».

При атмосферному тиску і кімнатній температурі аміак – безбарвний газ з різким дратівним запахом нашатирного спирту. У рідкому і газоподібному стані він впливає на дихальні шляхи, слизові оболонки, шкіру.

Почувши повідомлення про аварію чи відчувши сильний запах нашатирного спирту, необхідно сховатися в будинках, щільно закривши вікна, виключити нагрівальні прилади, газ, загасити вогонь у печах, завісити вікна і двері мокрою тканиною, одягти дітей і бути готовими за сигналом ЦО, якщо в цьому виникне необхідність, залишити загазовану зону.

Команду на вихід із загазованої зони дають представники органів місцевої влади. Виходити слід в напрямку, перпендикулярному руху повітря (вітру), бажано на височину, що добре провітрюється. При виході з зони зараження для захисту органів дихання потрібно використовувати попередньо змочену у воді тканину, що значно знижує кількість аміаку, що вдихається.

Після виходу із загазованої зони слід вдихати свіже повітря, теплі водяні пари, пити тепле молоко. При попаданні аміаку на шкіру чи в очі рясно промити уражені ділянки водою. В усіх випадках після надання першої медичної допомоги необхідно звернутися до лікаря.

Якщо ви відчули запах аміаку чи помітили якісь порушення на аміакопроводі, просимо негайно повідомити про це в найближчу районну, сільську раду, поліцію, СБУ або адміністрацію аміакопроводу за адресою: 64600 м. Лозова Харківської обл., вул. Свободи 53.

Контактні телефони цілодобово: 0-800-301-600 (безкоштовно), +380503921581, (04873)42405

 

 

 

Адміністрація ПУМА ДП «Укрхімтрансаміак»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано