Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Чим, коли й навіщо вакцинувати дитину в пологовому будинку?

Дата: 29.04.2024 12:54
Кількість переглядів: 36

 

  • в 1 добу життя – від гепатиту В (вакциною Еувакс)
  • на 3-5 добу життя – від туберкульозу (вакциною БЦЖ)

Чи необхідно вакцинувати дитину в пологовому будинку?

Так, необхідно й дуже важливо. Інфікування гепатитом В найбільш небезпечне в перший рік життя дитини, оскільки ризик розвитку таких небезпечних ускладнень хвороби, як цироз і рак печінки в цьому віці складає 80 – 90%. Через наявність періоду “серологічного вікна”, коли інфікування гепатитом В не визначається, майбутня мати може не знати про свою хворобу і передати її дитині під час пологів. В такому випадку вакцинація немовляти, яка проводиться в першу добу життя, працює як екстрена. Також рання вакцинація захищає дитину від ризику інфікуватись в подальшому через медичні маніпуляції (від яких дитина не застрахована навіть в перші дні та місяці життя), від інших члені родини, через інфіковані предмети побуту тощо. Вакцина від гепатиту В є однією з найбезпечніших у світі. Технологія її виробництва є такою, що вона не містить ані живого, ані навіть вбитого збудника хвороби. Вакцина виробляється за допомогою технології рекомбінантної ДНК. Плазміда, що містить ген поверхневого антигену вірусу гепатиту В (HBsAg), вставляється в звичайні пекарські дріжджі, які потім продукують HBsAg. HBsAg збирають та очищають. Ця вакцина не може викликати інфекцію вірусу гепатиту В, (оскільки під час цього процесу не виробляється потенційно інфекційна вірусна ДНК або повні вірусні частинки), але при цьому формує стійкий імунітет проти нього. На вакцину від гепатиту В не зафіксовано жодних серйозних реакцій, і зазвичай вона переноситься “непомітно” для дитини.

Вакцинація дітей від туберкульозу вакциною БЦЖ також проводиться в пологовому будинку – на 3-5 день життя дитини. Це важливо для захисту немовлят від деяких небезпечних форм туберкульозу, які на першому році життя можуть призвести до летального випадку: міліарний туберкульоз та туберкульозний менінгіт. Тож дуже важливо провести щеплення БЦЖ якомога раніше. Хоча БЦЖ належить до живих вакцин, збудник в її складі є настільки ослабленим, що не здатен викликати захворювання. Особливістю вакцини БЦЖ є те, що в більшості вакцинованих спостерігається місцева реакція в місці введення. Через 1-6 місяців на місці введення утворюється папула (пляма, що виступає над поверхнею шкіри) червоного кольору, яка загоюється через декілька тижнів. Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитись невеличка мокнуча виразка: в такому випадку накладіть суху пов’язку і не використовуйте пластир. Процес загоєння виразки може зайняти біля трьох місяців, після чого утвориться невеличкий шрам (“рубчик”). Цей процес є нормальним і очікуваним (хоча відсутність “рубчика також є варіантом норми). Якщо з певних причин щеплення БЦЖ не було зроблене в пологовому будинку, якнайшвидше введіть вакцину в поліклініці. Після 2-місячного віку БЦЖ вводиться дитині лише у випадку, якщо результат проби Манту (шкірної проби на наявність в організмі мікобактерії туберкульозу) є негативним.

Чим вакцинувати дитину згідно Календаря в віці 2 місяців?

В 2 місяцівід кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, хіб-інфекції, гепатиту В.

Варіанти вакцин чи їхніх комбінацій: Гексаксим; Інфанрикс Гекса; Пентахіб ІПВ, Пентаксим + ІПВ; Інфанрикс ІПВ/Тетраксим + Хіб/Хіберикс + Еувакс/Енджерикс; АКДП Хіб+ІПВ + Еувакс/Енджерикс; Інфанрикс + Хіберикс + ІПВ Еувакс/Енджерикс.

Примітка 1: комбінована вакцина від кашлюку, дифтерії та правця вводиться в одному шприці з хіб-вакциною того самого виробника, тобто комбінації АКДП+Хіб чи Інфанрикс + Хіберикс вводяться однією ін’єкцією – в одному шприці.

Примітка 2: виділені жирним шрифтом вакцини вводяться за кошти державного бюджету.

Примітка 3: знак / позначає “або”, наприклад Інфанрикс ІПВ/Тетраксим = Інфанрикс ІПВ або Тетраксим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано