A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Інформація щодо особливості переходу на індивідуальне електроопалення споживачів та  використання багатотарифних лічильників електроенергії для заощадження коштів

Дата: 24.07.2018 11:35
Кількість переглядів: 1133

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

1. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТАРИФІВ НА ЕЛЕКТРООПАЛЕННЯ

            Розрахунки за спожиту електричну енергію побутовими споживачами та порядок їх застосування здійснюються у відповідності до постанови НКРЕ України «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню. Тарифи на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року» від 26.02.2015р. № 220, постанови НКРЕКП України «Порядок застосування тарифів на електроенергію» від 23.04.2012  №498 зі змінами.

            Згідно пункту 1.2 Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, тариф на електроопалення застосовується для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості).

            Відповідно до положень Закону України “Про архітектурну діяльність”, порядком підтвердження того, що будинок в установленому порядку обладнаний електроопалювальними установками є проектна документація.

            Споживання електричної енергії здійснюється на підставі договору про користування електричною енергією між споживачем і енергопостачальником, згідно «Правил користування електричною енергією для населення» (затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 N 1357 (із змінами)), «Правилами

роздрібного ринку електричної енергії» (затверджено Постанова НКРЕКП 14.03.2018  № 312), «Кодексом комерційного обліку електричної енергії» (затверджено Постанова НКРЕКП 14.03.2018  № 311).

            Відповідно до пункту 4 Правил у договорі обов'язково зазначається величина потужності, яка визначається, виходячи з потужності наявних у споживача струмоприймачів. При цьому загальна потужність не може бути вищою за потужність, передбачену технічними умовами чи технічними характеристиками електромережі споживача.

            У зв'язку із встановленням додаткового електрообладнання та вибору споживачем іншого виду тарифу на електричну енергію, для опалення належного йому об'єкта (будинку) або (квартири), для приготування їжі, нагрівання води тощо, споживач має звернутись до енергопостачальника щодо необхідності внесення змін до договору про користування електричною енергією, в частині зміни зазначеної у договорі величини електричної потужності, категорії надійності струмоприймачів, тарифної групи, переліку електроустановок, якими обладнано об'єкт споживача.

       Підставою для внесення змін у договір про користування є підтвердження проектною документацією закінченого будівництва або реконструкції та уведенням в експлуатацію в установленому порядку того, що житловий будинок в цілому або його частина (окрема квартира) обладнаний електроопалювальними установками.

            При цьому у разі відсутності в проектній документації підтвердження факту обладнання житлового будинку електроопалювальними установками, споживачу для внесення змін у договір щодо зміни тарифної групи необхідно належним чином внести зміни до проекту будинку (квартири), виконати переобладнання (реконструкцію) з подальшим уведенням в експлуатацію, після чого звернутись до енергопостачальника щодо необхідності внесення змін до договору про користування електричною енергією.

            Проведення розрахунків за електричну енергію за відповідним тарифом застосовуються відповідно до договору про користування електричною енергією.

            Враховуючи вищевикладене, для обладнання житлового будинку споживача в установленому порядку електроопалювальними установками та отримання відповідного тарифу на електричну енергію, споживачу необхідно виконати наступні умови:

            Для новозбудованих об’єктів:

-       отримати технічні умови на приєднання до електричних мереж, з урахуванням необхідної потужності для кухонних електроплит та/або електроопалювальних установок;

-       розробити проект внутрішнього електропостачання житлового будинку (об’єкта архітектури) та подати його на погодження енергопостачальнику;

-       встановити і підключити електрообладнання у відповідності з проектним рішенням;

-       ввести в експлуатацію реконструйований та/або побудований або технічно переоснащений об'єкт;

-       укласти договір про користування електричною енергією з зазначенням відповідного тарифу.

      Для існуючих об’єктів, які потребують збільшення дозволеної потужності з урахування використання електроопалення:

-       самостійно або за участі проектної організації сформувати завдання на проектування обладнання власного об'єкта або його частини (окремої квартири) електроопалювальними установками;

-       звернутись до енергопостачальника з метою з'ясування необхідності збільшення потужності відносно зазначеної в договорі та погодження споживачу завдання на проектування;

-       згідно з вихідними даними, розробити проектні рішення на переобладнання об'єкта споживача (квартири) та/або внутрішньобудинкових мереж;

-       замовити в електропередавальній організації послугу з приєднання додаткової електричної потужності;

-       встановити і підключити електрообладнання у відповідності з проектним рішенням;

-       ввести в експлуатацію реконструйований та/або побудований або технічно переоснащений об'єкт;

-       внести зміни до договору про користування електричною енергією.

            Для окремих квартир в багатоквартирних будинках:

            Згідно з вимогами Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», технічні умови видаються на інженерне забезпечення об’єкта будівництва – багатоквартирного житлового будинку, а не окремої квартири. Тому, в разі встановлення електричних опалювальних установок та/або стаціонарних електричних плит в окремих квартирах, що призведе до збільшення величини потужності, технічні умови повинні розроблятись на об’єкт архітектури в цілому.

            Відповідно до зазначеного роз'яснення НКРЕ за наявності проектної документації на об'єкт архітектури (будинок) або для квартири - технічного паспорта БТІ, відповідно до яких об'єкт архітектури (будинок) або квартира обладнано електроопалювальними установками, такий об'єкт архітектури (зокрема, будинок) або квартиру слід вважати обладнаними в установленому порядку електротермічними засобами опалення.

           

2. ЗАСТОСУВАННЯ ТАРИФІВ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ

БАГАТОТАРИФНИХ ПРИЛАДІВ ОБЛІКУ:

            Згідно постанови НКРЕКП України «Порядок застосування тарифів на електроенергію» від 23.04.2012  №498 зі змінами за наявності окремого обліку споживання електроенергії за періодами часу розрахунки населення та споживачів, прирівняних до населення, проводяться за відповідними тарифами та такими тарифними коефіцієнтами:
1. За двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
- 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї    години);
- повний тариф у інші години доби.
2. За тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:
- 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї години до 11-ї години і з 20-ї години до 22-ї години);
- повний тариф у напівпіковий період (з 7-ї години до 8-ї години, з 11-ї години до 20-ї години, з 22-ї години до 23-ї години);
- 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї години до 7-ї години).

            Крім того, відповідно до постанови НКРЕ України «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню» від 26.02.2015 № 220 замість застосування ступінчатих тарифів за обсяг, спожитий до 100 кВт*год. електроенергії на місяць, понад 100 кВт*год., при обладнанні у встановленому порядку житлових будинків, квартир та гуртожитків електроопалювальними установками застосовується тариф в період з 1 жовтня по 30 квітня (включно) при споживанні до 3000 кВт*год. на місяць – 90,0 коп. за 1 кВт*год. (з ПДВ) і при споживанні понад 3000 кВт*год. на місяць – 168,0 коп. за 1 кВт*год.(з ПДВ).

            Таким чином, у разі виконання відповідних заходів та надання всіх необхідних підтверджуючих документів щодо обладнання об'єкта споживача (квартири) електроопалювальною установкою, енергопостачальник має підстави для застосування тарифу на електричну енергію як для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками або електроопалювальними установками та кухонними електроплитами (у тому числі в сільській місцевості).

 

З повагою до Вас,

Покровське відділення Держенергонагляду у Донецькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано