A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

17 листопада 2018 року Шахівська об'єднана територіальна громада відсвяткувала 3-ю річницю з дня заснування.

Дата: 19.11.2018 12:38
Кількість переглядів: 720

         Фото без опису

        Наймальовничіше та найпрекрасніше місце на всьому світі. Донецька область Добропільський район Шахівська сільська рада.

Трішки історії:

          Кожний населений пункт Шахівської сільської ради має свою історію і ця історія нерозривно пов’язана з історією сходу України та України в цілому.

       Сучасна історія села Шахове почалася триста років тому. У другій половині 18 століття цариця Катерина ІІ видала грамоту на землю, на якій розміщене нині село, генералу Шахову. Землі ці були абсолютно не заселеними. Одного разу генерал Шахов на Німецькій горі побачив селян-втікачів, які їхали десь на підводах. Він звернувся до них зі словами: «Залишайтесь на моїх землях, обробляйте їх, користуйтесь їх плодами. Два роки ви будете вільними, але коли закінчиться строк, станете моїми кріпаками.». Саме так, залишившись на землях пана Шахова, втікачі і заснували село Шахове. Ця легенда формувалася на протязі більше двохсот років.

       Перше знайомство з документами про історію села виявило цілий ряд історичних неточностей. По-перше, Шахов, засновник  села, був не генералом, а капітаном. Просто народ підвищив його у званні. Назва «Німецька гора»(високий пагорб на заході від села) з’явилася взагалі в кінці 19 століття і пов’язана із заснуванням на його схилах німецької лютеранської колонії Христианівка (село лютеранів у Олексіївській волості, засноване в 1891 році, а нині село Нове Шахове.

        І, на кінець, Октябрське ніколи офіційно  не називалося Шахове. Ця назва була народною, і тільки в 2016 році село Октябрське офіційно перейменували в село Шахове, коли воно стало центром об′єднаної територіальної громади.

         Із селом Шахове межує село Володимирівка, в якому була розташована садиба пана Шахова. Село Пустошь Широка, засноване в першій половині 18-го століття. Пізніше село мало назву Ганівка аж до 30-их років двадцятого століття.

       У 1908 році через село проходив поштовий тракт із Бахмута до Катеринослава. Після революції 1917 році село одержало назву Володимирівка у 30-х роках. Але до сьогоднішнього дня багато жителів села продовжують називати себе ганівцями а своє село у розмовах Ганівкою.

       Бахмутський шлях, яким чумаки возили сіль, проходив і через село Новоторецьке, яке на початку 17 століття  було козацьким хутором. Запорізькі козаки заснували його як сторожовий пост, з якого вони слідкували за переміщенням татар. Хутір розкинувся на березі річки Казенний Торець, а сторожовий пост на пагорбі протилежного берега річки.

       За часів царювання Петра поселення отримало назву Олено-Катериновка. Через село проходив Бахмутський шлях яким чумаки возили сіль.

   Після ліквідації Запорізької Січі частина козаків покинули село. А село було подаровано поміщику Коптєву і отримала назву Коптіве. У 1919 році село перейменоване на с. Красне, а вже в 1962 році перейменували в с. Новоторецьке.

     У 1884 році німецькі колоністи з Маріупольського повіту викупили в Олексіївській волості Бахмутського повіту 2031 десятину землі у місцевого землевласника А.І. Коптєва. Тут було засновано лютеранське село, за яким міцно закріпилася назва Кіптівка (зараз - Коптєве). В 1986 році село Коптєве разом з селом Новоторецьке  увійшло до Новоторецької сільської ради,  до якої також входили села Володимирівка та Панківка.

        Історія села Панківка починається піч час існування Кальміускої поланки.  У 1780-му році село Панківка належала майору Антону Лаврентієвичу Мерцалову.

       Землі Мерцалових знаходились і в селищі Дорожнє. В цьому селищі в 1915 році було відкрито роз’їзд названий на прізвище Мерцалових.

     Поблизу селища Дорожнє розташоване село Никанорівка, яке виникло в першій половині XIX в. Село розташоване у витоках Гектовой балки, неперевершеної своїми мальовничими краєвидами та унікальністю флори та фауни. Спочатку село називалося Новоолексіївка на честь Олексія Коптєва, племінника поміщика Мерцалова. 

В пам'ять про Никанора Скорика 1924 року село назвали Никанорівкою.

Про інші населені пункти , які входили до Никанорівської сілької ради: Іванівка, Бойківка, Суворово, Маяк та Вільне історичні відомості майже не збереглися.

    З початком процесу деценралізації в Україні, була створена Шахівська об’єднана територіальна громада (до 1 січня 2017 року - Октябрська) шляхом об’єднання трьох сільських рад: Октябрської, Новоторецької та Никанорівської. До громади увійшло чотирнадцять населених пунктів: село  Шахове, село Володимирівка, Никанорівка, село Нове Шахове, село Іванівка, село Вільне, село Панківка, село Новоторецьке, село Бойківка, село Коптєве, село  Суворове, село Торецьке і селищ Дорожнє та Маяк.

    На території громади функціонує три промислових підприємства, які займаються добуванням піску, гравію, глин і каоліну, розробкою і видобутком нерудних корисних копалин; чотири сільськогосподарських підприємства, підприємства роздрібної торгівлі, підприємства з грузовантажних перевезень.

 

За три роки існування громади, втілено в життя чимало проектів.

Серед основних здобутків Шахівської громади:

Задля безпеки громадян:

  • будівництво та створення Центру безпеки громадян (пожежно-рятувальна команда завжди готова прийти на допомогу не тільки в разі пожежі, а й визволять зі снігових полонів ).

Задля комфортних умов життя жителів громади:

  • створення комунального підприємства «Шахове-2016», яке забезпечує не тільки чистоту та порядок на території громади, а й безперебійне постачання води, ремонт та утримання вуличного освітлення, яке влаштоване вже майже на кожній вулиці громади;
  • будівництво водонапірної мережі та капітальний ремонт водонапірних башт.

 Задля забезпечення якісної освіти та цікавого дозвілля дітей та молоді:

  • відкриття опорної школи, капітальний її ремонт та термомодернізація, оснащення за останнім словом техніки;
  • відкриття молодіжних центрів;
  • будівництво в кожному селі громади дитячих ігрових майданчиків;
  • будівництво волейбольно-тенісного майданчика зі штучним покриттям;
  • встановлення майданчиків з тренажерним обладнанням;
  • проведено термомодернізацію будівель: ДНЗ «Тополька», сільських будинків культури села Шахове та села Торецьке.

   Задля надання якісних адміністративних послуг населенню:

                 • створення Центру надання адміністративних послуг, який на сьогодні надає близько 180 послуг.

           Чимало попереду нас чекає справ і ми всі разом  зробимо нашу громаду красивою, заможною та процвітаючою.

Шановні жителі громади!

Щиро вітаємо всіх зі святом, з днем народження громади!!!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано