Щодо профілактики гострих кишкових інфекцій...
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Факторами передачі можуть бути різні продукти харчування - м'ясо ссавців, птахів, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через готові продукти, що не підлягають термічній обробці – салати, домашній майонез, кондитерська продукція. Наявність збудника не впливає на органолептичні показники (запах, смак, консистенцію тощо), не змінює зовнішній вигляд продукту і цим себе не виказує.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ НЕОБХІДНО:
Перший крок - Підтримувати чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Другий крок – Відокремлювати сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Третій крок - Ретельно готувати їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що всю патогенну мікрофлору знищено;
- сік м’яса, птиці, котлет при закінченні приготування повинен бути прозорим, а не рожевим.
Четвертий крок - Зберігати їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику.
П'ятий крок - Використовувати безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи!
Джерело: Добропільське районне управління Держпродспожтвслужби.