A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

На «гарячій лінії» в Добропільській ДПІ – питання оподаткування

Дата: 21.01.2020 11:42
Кількість переглядів: 400

 

На «гарячій лінії» в Добропільській ДПІ

питання оподаткування

 

Нещодавно в Добропільскій ДПІ Покровсько – Добропільського  управління ГУ ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з  питань оподаткування. На запитання платників податків відповідала начальник Добропільської ДПІ Наталія Нарезняк.

Чи може контролюючий орган надати фізичній особі довідку про те, що вона не зареєстрована як підприємець?

Надання органами ДПС довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Забезпечення ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) та надання відомостей з нього належить до повноважень суб’єктів державної реєстрації.

Розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, яке запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua.

Коли платник єдиного податку першої групи, який перевищив обсяг доходу, може повернутися на сплату єдиного податку як платник першої групи?

У разі перевищення платником єдиного податку першої групи обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (300 тис.грн. протягом календарного року), така фізична особа-підприємець (далі – ФОП) зобов’язана здійснити перехід на застосування іншої ставки податку (змінити групу єдиного податку), або відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування.

У подальшому фізична особа - підприємець може повернутись або здійснити перехід на сплату єдиного податку як платник першої групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому нею виконано вимоги, визначені п. 291.4 ст. 291 ПКУ щодо обраної групи єдиного податку, у тому числі і щодо обсягу доходу.

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності, які зазначаються у реєстрі платників єдиного податку?

Відповідно до п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Згідно з п.п. 5 п. 298.3 ст. 298 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010) затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457.

На підставі поданої заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування. При цьому ПКУ не передбачено обмежень для фізичних осіб - підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

Чи потрібно платнику єдиного податку  щоденно заповнювати книгу обліку доходів?

Відповідно до п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Порядок ведення книг обліку доходів затверджений наказом Міністерства фінансів України 19.06.2015 №579. Записи в книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку, та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Враховуючи викладене, якщо фізична особа - підприємець платник єдиного податку протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів не потрібно.

 Які нові правила використання РРО?

 Відповідно до чинного законодавства, функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому Державна податкова служба повинна забезпечити програмним рішенням для використання суб'єктом господарювання програмного РРО безкоштовно, а реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет. Зокрема, Закон №128 набере чинності через шість місяців з дня його опублікування (тобто з 19 квітня 2020 року можна буде застосувати програмні РРО), крім: правил сплати штрафів, компенсації покупцям частини вартості за товари, придбані без фіскального чеку, та нових розмірів штрафів за незастосування РРО та інших видів порушень, встановлених у ст. 17 Закону про РРО. Вони почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року. Закон №129 набере чинності також через шість місяців з дня його опублікування (з 19 квітня 2020 року), крім: норм ПКУ щодо кешбеку. Вони запрацюють з 1 жовтня 2020 року.

                                                               

 

  Покровсько – Добропільське управління

 ГУ ДПС у Донецькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано