A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

День пам'яті жертв політичних репресій

Дата: 15.05.2020 15:28
Кількість переглядів: 1236

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій.Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні в наслідок політичних репресій.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

19 травня 1938 року була найкривавіша ніч у Києві – у в’язницях НКВД було розстріляно 563 людини. Розстріли, як правило, проводилися на подвір’ях в’язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо перед похованням.

Офіційно початком Великого терору став оперативний наказ НКВД СРСР № 00447 «Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів» від 30 липня 1937 р., затверджений політбюро ЦК ВКП(б) 31 липня 1937 р. Проте наявні документи НКВД (накази, листування, телеграфи) свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь, а наказом їх лише формалізували.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

На виконання Указу Президента України від 21 травня 2007 року № 431/2007 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років»  та з метою формування національної свідомості, патріотичного виховання дітей та учнівської молоді,  гідного вшанування жертв політичних репресій у школі в дистанційному  форматі проведено такі заходи:

  • перегляд  кінофільму «Великий терор...» https://www.youtube.com/watch?v=YlTrSNC5DZU, мультимедійної презентації «Червоні жорна» https://drive.google.com/open?id=1CLThyDKFZ78P-AlTGGa2oiBhuuM2JH_D;
  • конкурс малюнків «Пам’ять серця»;
  • інформаційні години: «Дитинство за колючим дротом» (1-4кл.), «Пам’ять заради майбутнього» (5-7 кл.), «Політичні репресії вУкраїні» (8-11 кл.);
  • учнями 9 класу створено презентацію «Політичні репресії проти української інтелігенції».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано