A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Книга обліку для ФОП: новації

Дата: 20.08.2020 08:31
Кількість переглядів: 528

 

 

Нещодавно в приміщенні ЦОП Мирноградської ДПІ та Ясинуватсько-Авдіївської  ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області старшим державним інспектором Мирноградської ДПІ Інною Конопльовою проведено сеанс відео зв’язку з платниками податків на тему «Книга обліку для ФОП: новації».

Під час спілкування фахівець звернула увагу, що Законом України від 14 липня 2020 року № 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон  № 786)  скасовано Книги обліку доходів і витрат для фізичних  осіб – підприємців (далі – Книга обліку»). Закон № 786 набрав чинності вже з 8 серпня цього року. Але окремі його норми, зокрема, скасування Книг обліку для ФОП, почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

Облік доходів та витрат з 1 січня 2021 року  ФОП: «загальники» зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Але, облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Облік у ФОП - «загальників» відбуватиметься в типовій формі, яка вводиться замість Книг обліку.

З 1 січня 2021 року фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Цей облік теж відбуватиметься в типовій формі.

З 1 січня 2021 року фізособи - «єдинники» І та ІІ груп та «єдинники» ІІІ групи – неплатники ПДВ будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

А фізособи - «єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) будуть вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Тобто, з наступного року всім ФОП - «єдинникам» І - ІІІ груп відмінили ведення Книг обліку. При цьому облік вести, все ж таки, буде треба, і робити це можна буде в паперовому та/або електронному вигляді.

Підводячи підсумок, Інна Конопльова зазначила, що Законом № 786 скасовано  обов’язок ФОП реєструвати Книги обліку в контролюючому органі,  проте всі фізичні особи – підприємці все одно зобов’язані вести облік отриманих доходів (або доходів і витрат).

          

Покровсько-Добропільське управління                                     

ГУ  ДПС у Донецькій області                                                    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано