Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Актуальні питання щодо справляння місцевих податків  і зборів - тема проведеного сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Дата: 20.08.2020 08:32
Кількість переглядів: 456

 

 

 

Нещодавно в Покровсько - Добропільському управлінні ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників, які стосувались місцевих податків і зборів відповідала старший державний інспектор  Селидівської ДПІ Тетяна Черняк.

Пропонуємо найактуальніші з них:

Питання:  За яких умов платник податку може провести звірку по податку на майно з фізичних осіб (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю)?

Відповідь: Відповідно до функціональних повноважень  державні податкова інспекції забезпечують проведення загальної звірки з платниками  податку на майно з фізичних осіб (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плата за землю). У разі якщо платник податків бажає провести звірку щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;  

нарахованої суми податку, то відповідно до підпункту 266.7.3 ст.266 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) він звертається з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення такої звірки.

Відповідні документи, зокрема документи на право власності, разом з заявою, платник може надати до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації для подальшого надання до структурного підрозділу з адміністрування податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

Питання: Чи має право ФОП перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо надає в оренду приміщення (будівлю, споруду)?

Відповідь: Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291  ПКУ визначено, що не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.
          Отже, фізична особа – підприємець, яка здає в оренду приміщення (споруду, будівлю), площа якого не виходить за обмеження встановлені ПКУ та розташоване на земельній ділянці, що перевищує 0,2 га, може перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо у договорі оренди визначено розмір земельної ділянки, право користування якою передається наймачеві і при цьому площа такої ділянки не перевищує 0,2 гектара.
     В іншому випадку фізична особа – підприємець не може перебувати на спрощеній системі оподаткування та повинна перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Питання: Який порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування для субєктів господарювання?

Відповідь: Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 ст. 298 ПКУ.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування субєкт господарювання подає до контролюючого органу заяву (відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308).

Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи  оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому законом порядку субєкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату  податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Обмеження щодо  застосування спрощеної системи оподаткування викладено в п.5 ст.291 ПКУ.

                                                   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано