A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Сучасне трудове рабство…в Україні??!!!

Дата: 20.10.2020 15:11
Кількість переглядів: 3539

Фото без опису

 

Семен, мешканець Кіровоградщини,  втратив постійну роботу. Довгі та важкі пошуки нової - схилили його,  фахового слюсаря, до тимчасової сезонної праці. Невдовзі знайшлася приваблива пропозиція заробити за літо кругленьку суму  у  фермерському  господарстві на Одещині.

Хлопцеві обіцяли також соціальний пакет, комфортні умови проживання та гнучкий робочий графік, а також "неофіційне працевлаштування". Робота ж тимчасова, навіщо всі ті формальності.

Реальність приголомшила.Умови проживання виявились нестерпними: Семена силою заштовхали до брудного бараку, де вже було кілька десятків людей. Робочий день тривав понад 12 годин, територія охоронялась, телефони (як і паспорти працівників) забирали - мовляв, щоб забавки не відволікати від роботи. За будь-яку непокору людей били та позбавляли їжі. Втекти не було можливості. Окрім охоронців, територію контролювали спеціально навчені собаки.

Семен жодного разу не отримав заробітну плату. Він не мав змоги вплинути на ситуацію.

Сумна історія, але, на жаль, не поодинока...

 

Інформація від правоохоронних органів з різних областей вражає:

  • У січні 2020 року в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за ч. 2 ст. 149 КК України, задокументовано та припинено злочинну діяльності групи осіб, які  на території  м. Маріуполя під прикриттям релігійної спільноти «Церков «Нове Покоління» протестантського руху та благодійного фонду «Милосердие - Маріуполь» організували діяльність закладу, під виглядом реабілітаційного центру та займались трудовою експлуатацією. Триває досудова перевірка.
  • Все літо житель Скадовського району незаконно утримував на території свого домоволодіння заробітчан з центральних та західних областей України.

 «У так званому «трудовому таборі» знаходилося 13 людей віком від 19 до 53-х років, серед них дві жінки. Власник домоволодіння називав себе бригадиром і здавав своїх бранців в оренду місцевим фермерам. Гроші за польові роботи бранців вербувальник забирав собі. При цьому самі заробітчани працювали лише за спальне місце та їжу.  Люди працювали на полях під пекучим сонцем з 05:00 ранку і до сутінків. Поліцейські провели спецоперацію по звільненню бранців і нині вони на свободі», - повідомив 24 липня 2020р.  начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми поліції Херсонщини Олег Шанько.

  • В жовтні 2020р. у  Харківській  області дев'ять людей змушували безкоштовно працювати на фермерському господарстві.  Серед них троє жінок, п'ятеро чоловіків і одна дитина. Фермери підшукували людей, які перебували в уразливому становищі.  Їм обіцяли високооплачувану роботу і хороші умови проживання. Замість того, працівників поселили на фермерському господарстві, де умови проживання були непридатними для життя. Їх змушували виконувати певний обсяг робот , а у разі невиконання роботи фермери створювали штучні борги і змушували їх відпрацьовувати. Свободу пересування людям обмежили як в робочий, так і в неробочий час.

За даним фактом відкрили кримінальне провадження.  Фермерам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна, - розповіли в прокуратурі Харківської області.

Існує стереотип, що нібито жінки найчастіше страждають від торгівлі людьми. І при цьому йдеться лише про сексуальну експлуатацію.

Втім, статистика представництва МОМ в Україні  свідчить про наступне: 90% постраждалих українців зазнали саме трудової експлуатації, з них 68%– чоловіки!

Тисячі українців щороку стають жертвами торгівлі людьми. Державні, міжнародні та громадські організації об’єднались, щоб кожен з постраждалих міг абсолютно безкоштовно й конфіденційно отримати допомогу – медичну, юридичну, матеріальну та інш.

Як отримати допомогу  постраждалим від торгівлі людьми можна дізнатись за телефонами: національної «гарячої лінії» - 527.

Громадська організація «Донецька обласна Ліга ділових і професійних жінок» - 050 887 1928.

Надруковано в рамках Програми Представництва МОМ в Україні з протидії торгівлі людьми, за фінансування Mіністерства закордонних справ Королівства Норвегія та щедрої підтримки американського народу через проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Думки, висловлені у цьому матеріалі, є думками автора і не обов'язково відображають точку зору МОМ, Mіністерства закордонних справ Королівства Норвегія та USAID»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано