A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

         ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО  СНІД

Дата: 03.12.2020 13:39
Кількість переглядів: 371

                        

 

Що ми повинні знати про ВІЛ-інфекцію/СНІД

Хвороба з назвою СНІД щороку прогресує та забирає життя мільйонів людей. Хвороба СНІД викликається ВІЛ – вірусом імунодефіциту людини. Інфікованих людей називають ВІЛ-позитивні. Проте лише кінцева стадія хвороби називається СНІД – синдром набутого імунодефіциту людини. Для СНІДу не існує перешкод, він однаково вражає чоловіків, жінок і дітей. На планеті 40 мільйонів людей на сьогоднішній день інфіковані ВІЛ.

 

Дуже важливо знати як передається ВІЛ і  як від нього захиститися. 

ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами:

     1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм. Тому необхідно захищатися і правильно користуватися чоловічими та жіночими презервативами.

        2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза, манікюрних наборів. Тому вкрай важливо використовувати одноразові голки та леза. 

       3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Якщо ВІЛ-позитивна матір вирішить народити дитину, лікар зможе їй допомогти та призначити лікування, найбільш ефективне на сьогоднішній день, що знизить ризик зараження дитини. Таким чином існує лише три шляхи зараження ВІЛ: статевим шляхом, через кров та від матері до дитини, а решта шляхів про які ви можете почути — лише домисли.

 

Наступні твердження є істинною правдою:

 

  • ВІЛ не можна вдихнути, немає його в сльозах, поту, слині; неможливо заразитися, доторкнувшись до зараженої людини.
  • Шкіра – нездоланний бар’єр для ВІЛ.
  • Такі комахи як комарі не переносять ВІЛ.
  • Можна торкатися, обніматися, цілуватися із ВІЛ-позитивною людиною, можна носити одяг ВІЛ-позитивної людини.
  • Можна користуватися предметами та пристроями, туалетом, душем, білизною разом із ВІЛ – інфікованою людиною.

 

Єдина можливість переконатися та виявити чи заражена людина ВІЛ – пройти тестування. Тест допомагає виявити ВІЛ-інфекцію завчасно,  до того, як розвинеться хвороба. Здійснюється тестування через простий аналіз крові.

В Україні створені центри анонімної та безкоштовної консультації, де є можливість пройти тест. Краще знати «ТАК», що дає можливість своєчасно почати адекватне лікування та попередити розвиток і прогресування хвороби. Ефективність лікування полягає в тому, що зменшується кількість вірусу в крові. Таким чином, можна жити з вірусом і жити звичайним життям. Проте, важливо не забувати про заходи безпеки , про які вже йшла мова.

Сьогодні лікування, на жаль, не може привести до одужання, проте, воно може повернути людину до нормального ритму життя, бо попереджує розмноження вірусу та розвиток хвороби.

Лікування СНІДу – тривалий та непростий процес. Щоб воно було ефективним, не можна вживати алкоголь, наркотики, не можна палити. Необхідно та дуже важливо регулярно відвідувати лікаря.

Слід пам’ятати: якщо ти ВІЛ-інфікований — ти не самотній. Необхідно приєднатися до групи ВІЛ-позитивних людей, отримуючи допомогу асоціацій, центрів тощо.

У жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою при прийомі на роботу або стати причиною припинення трудової діяльності. ВІЛ-позитивна людина не зобов’язана повідомляти роботодавця про свій статус. ВІЛ-позитивна людина має право вести особисте життя, право мати друзів, право жити, одержувати інформацію і освіту.

 

 

 

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень

Добропільської міськрайонної філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України»             Севастьянова Л.Г.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано