Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Ботулізм це небезпечно.

Дата: 11.07.2022 10:55
Кількість переглядів: 246

Фото без опису

Ботулізм це небезпечно.

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксин - одну з найсильніших отрут.

Причини ботулізму

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченої, в’яленої, сушеної риби,  будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо), консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних , приготовлених у домашніх умовах  та продукція, упакована під вакуумом.

          Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Чим важче захворювання, тим  коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності  хвороби:

  • порушення  зору:сітка або туман перед очима, двоїння предметів, важкість,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму

  • необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
  • не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму:

 роздуті банки;

 банки зі здутими кришками;

 банки, з яких щось витікає;

банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,виготовленої в домашніх умовах.
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

При найменшій підозрі на ботулізм не займайтеся самолікуванням а негайно зверніться до лікаря.

 

Памятайте:   хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 

Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Добропільської філії ДУ «ДОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано