Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

#Донеччани_державотворці

Дата: 18.07.2022 14:45
Кількість переглядів: 177

Фото без опису

Історія держави в чомусь схожа на історію людини. Після бурхливої юності, пошуку власної ідентичності, настає зрілість, самоствердження й матеріальний достаток. Так і в Київській Русі – Україні протягом ХІ – середини ХІІІ ст. спостерігався значний прогрес у сільському господарстві, піднесення міст, зростання чисельності населення, Але зріла людина вже відчуває наближення старості з її хворобами. І після смерті сина Володимира Мономаха князя Мстислава Великого на теренах Київської держави посилюються відцентрові тенденції, князівські міжусобиці, зниження обороноздатності, посилення тиску на Русь-Україну з боку сусідів-кочовиків.

Фото без опису

Про важливість зберігати єдність задля захисту від внутрішніх і зовнішніх загроз розмірковував невідомий автор «Слова о полку Ігоревім»: «Вам би слід загородити / Всі шляхи для зла-недолі: / Ставте ж спільно частоколи, / Щоб нечистих зупинити!». Через відсутність єдності серед князів – правлячої верхівки Київської Русі – України зазнає поразки герой «Слова…» новгород-сіверський князь Ігор Святославич під час походу на половців 1185 року: «Тьма на річці, на Каялі, / Степ кривавий вкрила брані…»

Фото без опису

Де ж відбулася кривава битва князя Ігоря Святославича з половцями на річці Каяла? Згідно з гіпотезою українського археолога та краєзнавця М. Сібільова (1943) події «Слова о полку Ігоревім» відбувалися між сучасними містами Ізюмом та Слов'янськом. Ідеї М. Сібільова були науково обґрунтовані у монографіях М. Гетманця «Таємниця річки Каяли» (1982), «Каяла» (2013). Дослідник вважає, що легендарна ріка жалоби Каяла – це струмок Макатиха в околицях Слов’янська. Обстежуючи береги струмка, М. Гетманець знайшов на його схилах залишки кам’яних розробок. Водночас назва річки Каяла походить від тюркського слова «каяли» (скеляста).

Фото без опису

Висновки М. Гетманця підтверджує слов'янський краєзнавець О. Духін, який передав до Слов’янського краєзнавчого музею наконечники стріл, шаблю і людський череп, знайдені будівельниками при закладці фундаменту школи № 13 м Слов'янська (нині Слов’янський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів). О. Духін називає місця можливих поховань загиблих воїнів князя Ігоря Святославича і половців - курган біля витоків річки Колонтаївка, так звана Іщенкова могила; курган біля озера Ріпне. Нижче представляємо до вашої уваги скульптури-інсталяції з парку керамічної скульптури, що був заснований за підсумками Всеукраїнського симпозіуму кераміки за тематикою «Слова о полку Ігоревім» (Слов’янський курорт).

 #Донеччани_державотворці


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано