Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Мавпяча віспа – симптоми, методи профілактики.

Дата: 22.07.2022 10:49
Кількість переглядів: 251

Фото без опису

Мавпяча віспа – симптоми, методи профілактики.

Мавпяча віспа — це віспоподібне захворювання, яке спричиняють віруси родини поксвірусів, передається людині від тварин, найімовірніше, від гризунів і приматів. Вакцини або ліків від мавпячої віспи немає, але лікарі стверджують, що регулярна вакцинація від натуральної віспи знижує ризик зараження віспою мавпи.

Ін­фі­ку­ван­ня від­бу­ва­єть­ся в ре­зуль­та­ті пря­мо­го кон­такту з кров’ю, бiологiчни­ми рі­ди­на­ми, ура­же­ною шкі­рою або сли­зо­вою ін­фі­ко­ва­них осіб чи тва­рин.

Мож­ли­вим фак­то­ром iнфiку­ван­ня та­кож є вжи­ван­ня в їжу м’яса iнфiко­ва­них тва­рин, яке не бу­ло термiчно об­робле­не на­леж­ним чи­ном.

Пе­ре­да­ча ві­ру­су від лю­ди­ни до лю­ди­ни мо­же від­бу­ва­ти­ся в ре­зуль­та­ті тіс­но­го кон­такту з ін­фі­ко­ва­ни­ми ви­ді­лен­ня­ми з ди­халь­них шля­хів, уш­кодже­ни­ми ді­лян­ка­ми шкі­ри ін­фі­ко­ва­ної лю­ди­ни або з пред­ме­та­ми, бі­оло­гіч­ни­ми рі­ди­на­ми або ма­те­рі­ала­ми з осе­ред­ків ура­жен­ня хво­рої лю­ди­ни. Най­більший ри­зик ін­фі­ку­ван­ня ма­ють чле­ни од­ні­єї ро­ди­ни, а та­кож ме­дич­ні пра­ців­ни­ки у ви­пад­ках не­дос­татнього дот­ри­ман­ня пра­вил кон­такту з па­ці­єн­том. Ін­фі­ку­ван­ня та­кож мо­же від­бу­ва­ти­ся че­рез пла­цен­ту.

Ін­ку­ба­цій­ний пе­рі­од (від ча­су ін­фі­ку­ван­ня до по­яви сим­пто­мів) заз­ви­чай ста­но­вить від 6 до 16 днів, але мо­же ко­ли­ва­ти­ся в ді­апа­зо­ні від 5 до 21 дня.

Які ознаки та симптоми?

  • У період проникнення до організму віспа мавп супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, у м’язах i сильною слабкістю. Такі симптоми можуть тривати до 5 днів. Потім починається період висипки.
  • У 95 % випадків висипка виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла.
  • Первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи, якщо передача відбулася під час статевого контакту. До повного зникнення кірочок, які виникають внаслідок висипання, може пройти до трьох тижнів.
  • У деяких пацієнтів може спостерігатися збільшення лімфатичних вузлів.

Існує два основних штами: штам Конго, який є більш небезпечним та має летальність до 10%, а також західноафриканський штам, рівень смертності якого становить близько 1%.

           Ре­ко­мен­до­ва­ним ме­то­дом ді­аг­ности­ки за­ли­ша­єть­ся ПЛР-тес­ту­ван­ня. Для цього дос­ліджу­єть­ся вміст або пок­ри­ви ви­си­пань.

Ос­новним спо­со­бом за­по­бі­ган­ня по­ши­рен­ню ін­фекції за­ли­ша­єть­ся під­ви­щен­ня рів­ня знань про цю не­ду­гу, шля­хи її пе­ре­да­чі та про фак­то­ри ри­зи­ку:

  • Варто уникати тісних контактів з інфікованими.
  • Миття рук залишається способом профілактики від багатьох хвороб і від цієї недуги.
  • Важливу роль також відіграють заходи епідемічного
    нагляду та оперативне виявлення нових випадків.

В Ук­ра­їні ви­пад­ків зах­во­рю­ван­ня на та­кий різ­но­вид віс­пи не за­фік­со­ва­но. Вод­но­час та­кі ви­пад­ки вже за­фік­со­ва­ні у кра­їнах Єв­ро­пи. Велика Британія стала першою країною, де виявили хворого на віспу мавп 6 травня. 30 травня у Нігерії зафіксували першу смерть від мавпячої віспи. Станом на 1 червня, у світі зафіксували понад 170 захворювань у 19 країнах світу. 10 червня у Польщі офіційно підтвердили перший випадок інфікування мавпячою віспою.

 

Добропільська філія ДУ "Донецький ОЦКПХ МОЗ"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано