A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Ярослав Грицак: як виник міф про «братні народи»?

Дата: 14.02.2023 14:00
Кількість переглядів: 300

   Інтерв'ю голови Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича зі знаним українським істориком Ярославом Грицаком вийшло на ютуб-каналі інституту в межах проєкту «Історичний спротив». Нижче в текстовому вигляді публікуємо ключові тези розмови (пряма мова Ярослава Грицака).
 

Коли виник міф про «братні народи»?

   Парадоксально, що найбільше до нього спричинилися київські інтелектуали 17 століття. Коли Козацька держава увійшла до складу Московського царства, майбутня імперія була великою, але відсталою і дуже потребувала освіченої еліти. У той час наші православні київські предки вирішили зміцнити цю імперію, тому що вважали її значною мірою своєю через те, що це була православна держава. І вони створили міф про існування так званого слов’янського народу. Вперше про існування «великого слов'янського народу» стверджувалося  у «Синопсисі Київському», і цей підручник перевидавався доволі довго, аж до початку 19 століття.

   Але в цій концепції київських інтелектуалів ще не було ідеї братства. А міфологія братства виникає аж на початку 19 століття у зв’язку з романтизмом.

   Але навіть тоді ще не було ідеї старшого і молодшого братів. Ця ідея з’явилась аж… у пізньому сталінізмі після Другої світової війни, а найбільше закріпилася після «відзначення» 300-ліття Переяславської унії у 1954 році. Власне, лише тоді виникає ця міфологема про російський народ як старшого брата й український як молодшого брата.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано