Правила, яких слід дотримуватись при обранні та вживанні ранніх овочів
При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил. Перше з яких – якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин (нітратів), що потрапляють з ранніми овочами.
Не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук- листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці - цвітна капуста,огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.
При обранні ранніх овочів слід пам’ятати:
- Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від
виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах.
- Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.
- Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору.
Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкіру.
- Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво зеленими блискучими
листами і вологим, свіжим обрізом.
- Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно
забарвленими, без темних і жовтих плям.
- При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона
повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.
Якщо ви вже купили ранні овочі та фрукти то кількість нітратів можна істотно зменшити дотримуючись таких порад:
- Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).
- Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз.
- В таких овочах як огірки і редис, бажано очищати шкіру, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш 1 см з обох боків в огірке). Це стосується також ранної моркви і буряка.
- Стебла зелені (петрушка, кріп та ін..) накопичують більшше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
- Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком – кислота, яка в них міститься має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження.
- При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потів вже солоти овочі.
- Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику – при зміні температури і довгого зберігання нітрати швидко перетворюються на нітрити.
- Готуйте на 1 раз ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.
Шановні читачі! Дотримуючись наших порад Ви збережете своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Добропільська філія
ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»