Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Рада Безбар'єрності: МКІП представило флагманський проєкт «Інформація без бар'єрів»

Дата: 16.05.2023 12:35
Кількість переглядів: 338

 

В Україні заплановані 472 різноманітні проєкти з безбар’єрності, до виконання яких залучені 20 міністерств. Про це йшлося під час чергового засідання Ради Безбар'єрності, яке відбулось 15 лютого.

Перша леді України Олена Зеленська привітала учасників заходу та акцентувала увагу на важливих інструментах, що були створені за її ініціативи: новий розділ порталу «Дія» під назвою «Дія. Безбар’єрність», де доступною мовою пояснюється, як оформити інвалідність, знайти житло на новому місці після евакуації, отримати гуманітарну допомогу тощо, про доповнений «Альбом безбар’єрних рішень» – практичний посібник, який має стати настільною книгою для кожного, хто проєктує та відбудовує країну, а також про вихід друкованого «Довідника безбар’єрності» – унікального мультиформатного видання зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад жестовою мовою та аудіодискрипцією. 

Фото без опису

Окрім звіту за  попередні роки, велика увага була приділена проєкту плану заходів на 2023–2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Так, найближчим часом пріоритетними стануть чотири напрямки: безбар’єрний простір, безбар'єрні послуги, безбар’єрні товари та безбар’єрна інформація — все те, що оточує нас та з чим люди стикаються щодня. Це допомагає для кожного запланованого заходу мати чітке розуміння, як він покращить життя людей.

«Мій основний заклик до всіх відповідальних – в усіх рішеннях бачити насамперед людину. Як можна полегшити, зробити її життя якіснішим? Нехай це буде перше й головне питання для кожного держслужбовця. І тоді обов’язково знайдеться правильна відповідь», – зазначила Перша леді України Олена Зеленська.

 

Фото без опису

Побачити загальну картину реалізації Плану заходів допоможе запровадження електронного моніторингового  інструменту, який демонструватиме  прогрес у виконанні всіх запланованих заходів окремо по кожному напрямку.

Міністерство культури та інформаційної політики представило флагманський проєкт «Інформація без бар'єрів» на 2023 – 2024 роки. Він покликаний вирішити проблему доступу до суспільно значущої інформації для всіх суспільних груп.

«На жаль, маю констатувати, що наразі не вся суспільно значуща інформація є доступною та зрозумілою для багатьох суспільних груп. Проєкт МКІП покликаний вирішити цю проблему. Цей проєкт про розуміння з ким ми (органи влади, медіа) комунікуємо і в який спосіб. Нам потрібно навчитися говорити з людьми простою зрозумілою мовою», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

МКІП планує здійснити аналіз кращих європейських і світових практик забезпечення доступності інформації, новин, медіапослуг й впровадити їх в Україні.

Фото без опису

Також у рамках проєкту планується реалізувати блоки заходів:

  • перший – стосується питання спрощеної мови, а саме: аналіз практики застосування спрощеної мови в ЄС; розробка рекомендацій щодо викладення суб’єктами владних повноважень інформації спрощеною мовою; підготовка та пілотування навчальної програми для працівників органів влади. Цей захід буде реалізовуватись спільно з іншими органами влади (МОН, НАДС, Мінцифри).

  • другий – забезпечення безбар’єрності в сфері медіа, а саме: аналіз кращих європейських практик забезпечення доступності медіапослуг для осіб з інвалідністю (зокрема з порушеннями зору та/або слуху);розробка та схвалення законопроєкту щодо безбар’єрних медіапослуг;  розробка та впровадження методичних рекомендацій для ЗМІ.

Всі ці заходи нададуть змогу всім українцям краще сприймати інформацію, полегшить життя та наблизить державу до людини.

Фото без опису

У засіданні взяли участь перша леді України Олена Зеленська, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, міністри та представники Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України,  Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства економіки України, Міністерства освіти і науки України, міських та обласних військово-цивільних адміністрацій. Модерувала захід Тетяна Ломакіна, Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності.

Джерело: Міністерство культури України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано