Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ОСТЕОПОРОЗОМ

Дата: 20.10.2023 11:16
Кількість переглядів: 77

 

 

Починаючи з 1999р. Міжнародний фонд остеопорозу  20 жовтня, за ініціативи Національного суспільства остеопорозу Великобританії та ВООЗ, організує проведення Всесвітнього дня профілактики остеопорозу  у понад  90 країнах світу.

Мета Дня – підвищення глобальної поінформованості суспільства щодо профілактики, діагностики та лікування остеопорозу та метаболічних захворювань кісток.

            Остеопороз — прогресуюче  захворювання скелета, при якому знижується мінеральна щільність кісткової тканини. Кістки стають пористими і втрачають щільність, зростає ризик переломів навіть при незначних навантаженнях: падінні, невдалому повороті тіла, обіймах, кашлі та навіть чханні.

Через повільний і безсимптомний розвиток остеопороз називають «тихою» епідемією сторіччя. Найчастіше людина не підозрює про розвиток хвороби і дізнається про це лише після перелому. Існує  думка, що до остеопорозу схильні тільки люди похилого віку. Насправді  опинитися в групі ризику можна не тільки за віковими показниками.

Статистика, яка змусить задуматися

 Остеопороз займає 4-те місце в рейтингу найбільш поширених хвороб сторіччя  після цукрового діабету, онкології та серцево-судинних захворювань.

 Кожні 3 секунди  у світі відбувається остеопоротичний перелом.

 У кожної третьої жінки і у кожного п'ятого чоловіка у світі виникають остеопоротичні переломи після 50 років.

 В Україні на остеопороз страждає близько 2,5 млн жінок і понад 900 тисяч чоловіків.

          Від інших захворювань опорно-рухового апарату остеопороз відрізняється повною відсутністю клінічних симптомів до моменту виникнення переломів. До найбільш серйозних відносять переломи тіл хребців і шийки стегнової кістки, які значно погіршують якість життя пацієнтів і часто призводять до інвалідності. Тому наявність певних факторів ризику повинна насторожити і стати приводом для звернення до лікаря.

            Фактори ризику, на які слід звернути увагу:

- мій вік — старше 50 років;

- у мене менопауза;

- у мене були часті переломи;

- у мами або бабусі були остеопоротичні переломи;

- у мене низька вага (менше 57 кг);

- я хворію на:ревматологічні або аутоімунні захворювання, цукровий діабет, захворювання щитоподібної або паращитоподібної залоз, гіпогонадизм, хронічна хвороба нирок, захворювання кишечника;

 - тривалий період часу приймаю гормональні препарати, діуретики, оральні контрацептиви, антикоагулянти, транквілізатори, протиепілептичні препарати;

 -  я часто сиджу на дієті;

 - я- курець зі стажем;

 -  я веду малорухливий спосіб життя;

 - у мене дефіцит кальцію та вітаміну D;

 - у мене було більше 3 вагітностей і пологів, а також тривалий період грудного вигодовування;

 - я давно страждаю від болю в спині;

 - у мене є порушення постави, деформація хребта, «вдовиний горб»;

 - за останні 1–3 роки мій ріст зменшився на 2 см або на 4 см з 25-річного віку

На думку вчених, основними заходами з профілактики розвитку ОП є:

      - Регулярні фізичні вправи. Краще за все – гімнастичні, зміцнювальні тренування, вправи на м’язи, рівновагу.

        - Дієта, багата корисними для кісток поживними речовинами (особливо кальцієм, кремнієм, бором, цинком, марганцем, міддю, вітамінами D, С, Е, К, білками). Для жінок в постменопаузі та чоловіків після 50 років добове надходження кальцію з їжею повинно складати приблизно 1200-1500мг. Пам’ятайте, що для кращого всмоктування кальцію в кишковнику співвідношення кальцію та жиру в їжі повинно бути 10 мг на 1г. Також раціон повинен бути збалансований по вмісту магнію, калію і фосфору, оскільки ці мікроелементи відіграють важливу роль в абсорбції кальцію. Для кращого засвоєння кальцію в організмі – необхідно щоденно виділяти час для прогулянок на свіжому повітрі, під лучами сонця (краще – зранку та ввечорі). До призначення вітаміну D в літньому віці підходять обережно через небезпеку прискорення розвитку атеросклерозу.

        -  Уникання поганих звичок.

        -  Підтримуйте здорову вагу. Відмовтеся від соленої їжі, уникайте  надмірного споживання алкогольних напоїв (сприяють виведенню кальцію з організму).

        - Виділяйте час для повноцінного сну.

        - Обстеження та лікування при необхідності (особливо при високому ризику розвитку ОП). Ранній ОП можна виявити при проходженні комп’ютерної або магнітно-резонансної томографії.

Пам’ятайте, що розумні, помірні навантаження разом з правильним харчуванням допоможуть запобігти розвитку остеопорозу.

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано