Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Пневмонія. Про що час подумати

Дата: 15.11.2023 12:32
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

Щорічно, у листопаді місяці у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією, однієї з найпоширеніших хвороб у світі. Ця дата визначена для нагадування нам про важливість боротьби з цим захворюванням, а також поширення усвідомлення щодо пневмонії та методів її запобігання.

Пневмонія (запалення легень) — це гостре інфекційне захворювання, що вражає легеневу тканину. Локалізується у повітряних міхурцях (альвеолах). У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання, а у хворого на пневмонію – накопичують слиз та рідину, які викликають біль і обмежують надходження кисню.

Треба зазначити, що пневмонія може бути викликана вірусами, бактеріями або грибками.

Характерні симптоми пневмонії:

  • підвищення температури тіла (38–39°C, рідше – 37,2–37,4°C), лихоманка;
  • кашель із виділенням слизо-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
  • утруднене, прискорене дихання, задишка після фізичного навантаження, відчуття нестачі повітря;
  • втома, сонливість, пітливість, зниження апетиту;
  • свистячі хрипи під час дихання;
  • втягнення грудної клітини: під час вдиху нижня частина западає (у здорової людини грудна клітина розширюється).

Поширення збудника пневмонії відбувається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чхання.

До групи ризику щодо захворюваності на пневмонію відносяться особи з хронічними процесами – особливо серцево-судинної, бронхолегеневої системи, онкохворі, пацієнти із цукровим діабетом, літні люди; хворі з порушенням імунітету, насамперед ВІЛ-інфіковані, люди, які працюють у громадських місцях та контактують з великою кількістю осіб.

Діагностують цю хворобу за допомогою рентгену і комп’ютерної томографії, аналізу крові та мокротиння.

Профілактика є ключовим аспектом стратегії зниження рівня смертності від пневмонії, особливо серед дітей. Прості кроки можуть допомогти уникнути цього захворювання:

Вакцинація: найбільш ефективним засобом профілактики пневмонії є вакцинація. Вакцинація проти пневмококової інфекції, кору є важливими частинами захисту від цього захворювання.

Зміцнення імунітету: здоровий спосіб життя, збалансована дієта та фізична активність можуть сприяти зміцненню імунітету та зменшенню ризику від захворювання.

Гігієна та особиста безпека: дотримання респіраторної гігієни, миття рук та фізичного дистанціювання можуть допомогти запобігти зараженню.

Щеплення: важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від грипу та інших інфекцій, які можуть сприяти розвитку пневмонії.

Своєчасне лікування: якщо у вас або вашої дитини виникли симптоми пневмонії, негайно звертайтеся до лікаря. Недотримання цього може призвести до ускладнень та погіршення стану.

 Знайте! Самолікування призводить до запізнення діагностики захворювання та розвитку загрозливих станів для життя. Саме своєчасна діагностика пневмонії є запорукою ефективного лікування.

 Бажаємо вам міцного здоров’я!

 

 

Добропільська філія  ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано