Що треба знати про гепатит А та заходи його профілактики
Гепатит А – це гостре інфекційне захворювання печінки, яке викликається вірусом. Джерелом інфекції є людина. Шлях передачі – фекально-оральний.
В першу чергу основним фактором передачі інфекції є питна вода, а також харчові продукти та овочі.
Вірусний гепатит А – сезонне захворювання, збільшення випадків реєструється у осіннє-зимовий період.
Вірус гепатиту стійкий до зовнішнього середовища. При кімнатній температурі він може зберігатись до двох тижнів, а при температурі 40С до кількох місяців. При кип’яиінні вірус гине за 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання вбиває вірус за 1 хвилину.
Вірус знаходиться у крові, фекаліях та слині хворих.
Частіше хворіють діти у віці від 5 до 15 років, інкубаційний період триває від 15-ти до 50-ти днів.
Починається захворювання з підвищення температури тіла, темніє сеча, жовтіють очі, блювота, біль у череві.
Щоб запобігти захворюванню необхідно:
- вживати доброякісну питну воду, не використовувати воду із сумлінних джерел;
- не вживати продукти харчування, придбаних у невстановлених місцях торгівлі (стихійних ринках);
- ретельно мити перед вживанням овочі, але не водою з відкритих водоймищ;
- дотримуватись правил особистої гігієни.
Держпродспоживслужба, Покровський район