Шахівська сільська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район

Увага!!! Вживання риби може бути небезпечним.

Дата: 24.06.2024 09:01
Кількість переглядів: 70

 

 Фото без опису

 

У кожного є потреба в білкової їжі, але багато натомість м`яса воліють наповнювати свій раціон різними сортами риби. Рибу солять, коптять, сушать, смажать, варять — загалом, роблять з нею усе, що дозволяє багата фантазія. Люди впевнені, що риба — джерело цінних мінералів і мікроелементів, проте мало хто замислюється над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями.

На які ж захворювання найчастіше хворіє риба?

          1. Гельмінти

У кишечнику деяких риб живуть паразити — гельмінти, черв’яки різної форми, викликають гельмінтози у людини. На сьогодні науці відомі близько 400 видів черв’яків-паразитів.

  1. Харчові токсикоифекции

Різні збудники (наприклад, стафілококи, сальмонели та ін.) можуть жити в продуктах, які вживаються в їжу людиною. До таких продуктів відноситься і риба.

  1. Отруйні речовини

Риба часто стає джерелом харчового отруєння. Отруйної може виявитися ікра, печінка і слиз риби. Якщо людина з’їсть таку рибу, у нього починаються блювотні позиви, з’являються м’язові болі, запаморочення, слабкість. Для відновлення життєвих сил потрібна госпіталізація хворого.

Причини зараження риб

Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:

  1. Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд. Це помилка відповідних відомств.
  2. Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами, що в подальшому призведе до зараження риб в даному водоймищі.
  3. Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
  4. Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися все далі і далі.

Профілактичні заходи

Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.

Риба — надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабкосолену рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.

Але головним правилом залишається купувати рибу потрібно, тільки ту, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

 

 

 

Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано